Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörlük Prof. Dr. Cengiz Kırlı’yı görevinden aldı | Medyascope’a konuşan Kırlı: “Görevden alınmama ilişkin gerekçe gösterilmedi”

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Kırlı, hiçbir gerekçe gösterilmeden rektörlük tarafından görevden alındı. Bu kararı Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) bildirimiyle öğrenen Atatürk Enstitüsü öğretim üyeleri, rektörlüğe tepki gösterdi. Medyascope’a konuşan Kırlı “Görevden alındığıma yönelik bilgi verilmedi” dedi.

Atatürk Enstitüsü’ne seçimle gelen enstitü müdürü Cengiz Kırlı, görev süresinin sona ermesine henüz bir buçuk yıl varken, rektörlük tarafından görevden alındı. Görevden alınmasının 8 Ağustos’ta EBYS bildirimiyle öğrenilmesi üzerine öğretim üyeleri rektörlüğü kınadı ve yazılı bir açıklama paylaştı.

Öğretim üyelerinin yazılı açıklaması şöyle:

“Seçilmiş Enstitü müdürümüzün böyle gerekçe gösterilmeden ve üniversitemiz teamüllerine tamamen aykırı bir şekilde Rektörlük tarafından görevinden alınmasını kınıyor, kabul etmiyoruz. Atatürk Enstitüsü uzun yılların emekleriyle Türkiye çalışmaları alanında dünyanın en saygın kurumlarından biri olmuştur. Enstitümüz istisnasız bütün Boğaziçi öğrencilerine zorunlu ders olan HTR dersini en yetkin biçimde sunarak okul genelinde önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Sosyal bilimlerde okulumuzdaki yüksek lisans ve doktora çalışmalarında çok sayıda araştırmanın beşiği olan böylesi önemli bir kuruma tepeden bir müdür atanması sadece enstitümüzdeki değil, aynı zamanda tüm üniversitemizdeki eğitim ve çalışma ortamını sıkıntıya sokacak çok, ama çok yanlış bir karardır. Rektörlüğün acilen bu yanlış karardan dönmesini talep ediyoruz.”

Yazılı açıklama, öğretim üyeleri Dr. Seda Altuğ, Dr. Irmak Ertör, Prof. Dr. M. Asım Karaömerlioğlu, Prof. Dr. Nadir Özbek, Dr. Ramazan Öztan, Doç. Dr. Umut Türem, Doç. Dr. Berna Yazıcı ve emekli Atatürk Enstitüsü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe Buğra, Prof. Dr. Çağlar Keyder, Prof. Dr. Şevket Pamuk ve Prof. Dr. Zafer Toprak’ın imzasını taşıyor.

“Bilgi verilmedi”

Medyascope’un ulaştığı Prof. Dr. Cengiz Kırlı, kendisine enstitü müdürlüğünden alındığına dair bilgi verilmediğini ve sadece yeni müdürün göreve başlama tarihinin bildirilmesiyle bu durumu öğrendiklerini söyledi. Görevden alınmasına ilişkin bir gerekçe gösterilmediğini belirten Kırlı, yönetimden gerekçe talep ettiğiniz dile getirdi. Kırlı, bu süreçte ders vermeye devam edecek.

Oku: Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü mezun kartlarını süresiz iptal ediyor – Gerekçe: “Protestolara katılarak üniversitenin huzurunu bozdunuz”

Oku: Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mahkeme kararına rağmen Can Candan’ın üniversiteyle ilişiğini kesti

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.