Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oysa hiç vaka yoktu: Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un koronavirüse yakalandığı iddia edildi

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong, ağabeyinin ağır bir “ateşli hastalık” geçirdiğini söyledi.

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA’ya göre Kim Yo-jung, ağabeyinin “ateşli hastalık” geçiren milyonlarca Kuzey Koreli’den biri olduğunu söyleyerek Kuzey Kore liderinin de koronavirüse yakalandığını ima etti.

Kim Yo-jong-un (sağda) ve ağabeyi, Kuzey Kore lideri Kim Yong-un 2018’de birlikte çekilmiş fotoğrafı

Ülke yönetiminde son derece etkili olduğu bilinen Kim Yo-jong, ağabeyi için “Yüksek ateşli ve çok ciddi derecede hasta da olsa, salgına karşı bu savaş devam ederken ilgilenmesi gereken halkını düşündü ve bir an bile yatağında uzanamadı” dedi. “Ateşli hastalık” ifadesi ülkede koronavirüs ya da Covid-19 yerine kullanılıyor.

Kim Yong-un sağlık çalışanlarıyla birlikte

Ülkeyi 11 yıldır yöneten Kim Jong-un da çarşamba günü (10 Ağustos) başkent Pyongyang’da bilim insanları ve sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi. Kim, salgın önlemlerinin hafifletilmesini istedi ve “Salgına karşı parlak bir zafer elde ettik, benzeri görülmemiş bir mucize gerçekleştirdik” dedi. Kim, “Halkımız tarafından kazanılan bu zafer, dünyaya devletimizin büyüklüğünü, halkımızın karşı koyulamaz azmini ve gurur duyduğumuz güzel ulusal sınırlarımızı gösteren tarihi bir olay” ifadelerini kullandı.

İki yıl hiç vaka açıklanmadı

Kuzey Kore’ye göre salgının ilk iki yılı boyunca tek bir koronavirüs vakası bile yoktu. İlk kez Mayıs 2022’de veri açıklanmaya başlandı. Ama Kovid ya da koronavirüs yerine “ateşli hastalık” deniliyor. Resmi verilere göre 26 milyon nüfuslu ülkede 4,8 milyon kişi bu “ateşli hastalığa” yakalandı. Vakaların yalnızca bir kısmına koronavirüs teşhisi koydu. Bunda test kitlerinin eksikliği, sağlık sisteminin yetersizliği ve halkı paniğe sevk etmekten kaçınma isteğinin rol oynadığı tahmin ediliyor. Kuzey Kore, 29 Temmuz’dan bu yana yine vaka açıklamıyor.

Pyongyang’da salgın önlemlerini anlatan bir afiş

Uzmanlar, ülkede yeni vaka görülmediği bilgisine güvenmiyor ve düşük ölüm sayılarından şüphe ediyor. Ülkede herhangi bir koronavirüs aşısı veya semptomların tedavisine yönelik ilaç da bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen ayki açıklamasında ülkedeki durumun iyileştiğine değil tam aksine kötüye gittiğine inandıklarını belirtmişti. DSÖ, bağımsız veriye ulaşmanın zor olduğu Kuzey Kore’de vakaların sona erdiği iddiasına yönelik bir yanıt vermedi. Kuzey Kore, uluslararası aşı yardımı tekliflerini kabul etmiyor. Ülke liderinin ve ülkeyi yöneten Kore İşçi Partisi’nden üst düzey isimlerin aşılanıp aşılanmadığı ise bilinmiyor.

Okuyun: Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore kökenli pop müzik türü K-Pop’u “kanser” olarak nitelendirdi

Kim Yo-jong: “Virüs Güney Kore’den gelen el ilanlarından yayıldı”

Virüs yayan el ilanları?

Kim Yong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong, salgından Güney Kore’yi sorumlu tuttu. Kim, virüsün ülkeye Güney Kore sınırından balonlarla gönderilen propaganda el ilanları aracılığıyla bulaştığını iddia etti. Salgının sınır gerginliği yaratmak için Güney Kore tarafından başlatılan “histerik bir saçmalık” olduğunu savunan Kim, “Güney Kore kuklaları topraklarımıza hâlâ el ilanları ve kirli nesneler gönderiyor. Buna karşılık verirken sert olmalıyız” dedi. Kuzey Kore’den Güney Kore’ye kaçan mülteciler ve insan hakları aktivistleri, yıllardır sınır bölgesinden balonlar uçurarak Kim Jong-un karşıtı el ilanları dağıtıyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.