Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Şeytan Ayetleri”nin yazarı Salman Rüşdi New York’ta saldırıya uğradı

Şeytan Ayetleri” kitabıyla geniş kitlelerce tanınan yazar Salman Rüşdi, bugün (12 Ağustos) ABD’nin New York eyaletindeki bir etkinlikte bıçaklı saldırıya uğradı.

Hint asıllı 75 yaşındaki yazar Salman Rüşdi, bugün (12 Ağustos) Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinde katıldığı bir konferansta saldırıya uğradı. Saldırganın Rüşdi’yi boynundan bıçakladığı ve saldırının 20 saniye sürdüğü bildirildi.

Saldırı anına tanıklık eden Associated Press muhabiri, bir kişinin Rüşdi konuşmasına başlayacağı sırada sahneye çıktığını ve Rüşdi’yi yumrukladığını belirtti. Helikopterle hastaneye götürülen Rüşdi’nin sağlık durumuna ilişkin bir açıklama yapılmadı. Polis, Rüşdi’nin yanındaki konuşmacının da saldırıya maruz kaldığını ve hafif bir şekilde yaralandığını doğruladı. Saldırgan gözaltına alındı.

Görgü tanıkları, saldırganın siyah bir maske taktığını söylerken bir gazeteci, korku dolu anlar yaşadıklarını ve seyircilerin saldırganı durdurmak için sahneye çıkmaya çalıştığını anlattı. 0

ABD’deki Uluslararası Pen Kulübü’nün yöneticisi Suzanne Nossel, saldırıyı kınayarak, “Salman Rüşdi yıllarca sözleri nedeniyle hedef gösterildi ancak hiçbir zaman yılmadı ve bocalamadı” dedi.

Öldürülmesi için fetva verilmişti

Rüşdi’nin 1988 yılında yayımladığı “Şeytan Ayetleri” isimli kitabı, büyük tepkiye yol açmıştı. Hindistan’ın Mumbai şehrindeki protestolarda 12 kişi hayatını kaybetmişti. Kitap, 1989’da İran’da yasaklandı ve dini lider Ayetullah Humeyni, Rüşdi’nin öldürülmesine dair fetva verdi. Başına 3 milyon dolarlık ödül konulan Rüşdi, ölüm tehditlerinin ardından İngiltere hükümeti tarafından koruma altına alındı. Rüşdi, dokuz yıl sonra ortaya çıktı ve radikal din anlayışlarını eleştirmeye devam etti.

Kaynak: AP, Guardian

Derleyen: Janset Atacan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.