Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’dan Salman Rüşdi açıklaması: “Saldırgan ile bağımız yok, bu saldırıda Rüşdi ve destekçileri suçlanmayı hak ediyor”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinde katıldığı bir konferansta bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Salman Rüşdi’nin tedavisi sürüyor. Yazarın oğlu Zafer Rüşdi, babasının solunum cihazından çıkarıldığını ve birkaç kelime de olsa konuşabildiğini açıkladı. Saldırıya ilişkin Tahran’dan yapılan ilk açıklamada, “Kimsenin İran İslam Cumhuriyeti’ni suçlamaya hakkı yok” denildi.

“Şeytan Ayetleri” kitabıyla geniş kitlelerce tanınan 75 yaşındaki Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi, geçen cuma (12 Ağustos) günü Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinde katıldığı bir konferansta bıçaklı saldırıya uğramıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı, yazar Salman Rüşdi’ye saldıran kişi ile “kategorik” olarak hiçbir bağlantılarının olmadığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, Tahran’ın saldırgan ile bir bağlantısı olmadığının altı çizildi ve “Kimsenin İran İslam Cumhuriyeti’ni suçlamaya hakkı yok” denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, “Bu saldırıda yalnızca Salman Rüşdi ve destekçileri suçlanmayı ve hatta kınanmayı hak ediyor. Salman Rüşdi İslam’ın kutsallarına hakaret ederek ve bir buçuk milyar Müslüman ile tüm semai din mensuplarının kırmızı çizgilerini aşarak halkın öfkesini üzerine çekmiştir” dedi.

Rüşdi’nin son durumu: Solunum cihazından çıkarıldı, konuşmaya başladı

Twitter hesabından açıklama yapan Zafer Rüşdi, babasının solunum cihazından çıkarıldığını ve ailesiyle konuşabildiğini belirtti. Zafer Rüşdi’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Babamın sağlığı hâlâ kritik durumda ancak cihazdan çıkarılması bizi çok rahatlattı. Babam, hayatını değiştirecek yaralar almış olsa da, her zamanki cesur ve meydan okuyan mizah anlayışı sapasağlam kalacaktır.”

Zafer Rüşdi’nin açıklamasından önce Salman Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie de yazarın iyileşmeye başladığını söylemiş fakat bu sürecin biraz zaman alabileceğini belirtmişti.

Rüşdi’nin 1988 yılında yayımladığı “Şeytan Ayetleri” kitabı büyük tepkiye yol açmış ve söz konusu kitap nedeniyle 1989’da hakkında ölüm fetvası verilmişti. Başına 3 milyon dolarlık ödül konulan Rüşdi, ölüm tehditlerinin ardından İngiltere hükümeti tarafından koruma altına alınmıştı.

Saldırgan hakkında yeni detaylar ortaya çıkıyor

Cuma günkü saldırının ardından yakalanan 24 yaşındaki Hadi Matar, kendisine yöneltilen cinayete teşebbüs suçlamasını reddetti. Görgü tanıkları, Matar’ın sahneye koşarak Rüşdi’yi yüz, boyun ve karın bölgesinden en az 10 kere bıçakladığını ve saldırının 20 saniye sürdüğünü anlatmıştı.

Hadi Matar

Bölge savcısı Jason Schmidt, 24 yaşındaki saldırganın Rüşdi’ye kasıtlı olarak zarar vermeyi planladığını söyledi: “Bu, Rüşdi’yi hedef alan, tahrik bulundurmayan ve önceden planlanmış bir saldırı.”

Lübnanlı yetkililerin Amerikan medyasına yaptığı açıklamaya göre Matar, Lübnan’dan Amerika’ya göçmüş bir ailenin üyesi. NBC News ise Matar’ın sosyal medya hesaplarının incelenmesi sonucunda İran’ın Devrim Muhafızları Ordusu’na sempati beslediği sonucuna vardı.

Bir gözünü kaybedebilir

Menajeri Wylie dün yaptığı açıklamada, Rüşdi’nin karaciğerinden ağır hasar aldığını ve bir gözünü kaybetme riski olduğunu belirtmişti. Wylie, “Haberler iyi değil. Salman muhtemelen bir gözünü kaybedecek. Kolundaki sinirler kopmuş ve karaciğeri büyük hasar görmüş” diye konuşmuştu.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.