Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Trump’ın eski avukatı Giuliani’ye seçim sonuçlarına müdahale soruşturması

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın eski avukatı Rudy Giuliani, Kasım 2020’deki başkanlık seçim sonuçlarına müdahale girişimlerine yönelik olarak başlatılan soruşturmaların hedefinde. Giuliani’nin yarın Atlanta’da ifade vermesi bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin Georgia eyaletindeki seçim sonuçlarına müdahale girişimlerine yönelik yürütülen soruşturmaların hedefinde olduğu açıklandı. Yarın (17 Ağustos) Atlanta’daki bir mahkemede ifade vermesi beklenen eski New York Belediye Başkanı Giuliani ise hakkındaki soruşturmayı siyasi amaçlı olduğu gerekçesiyle reddetti.

New York’ta dün katıldığı bir radyo programında Giuliani, Atlanta’nın ülkenin en çarpık şehirlerinden biri olduğunu belirtmiş ve şehir için “demokratik diktatörlük” nitelemesinde bulunmuştu.

Rudy Giuliani, 3 Kasım 2020’de düzenlenen ve Demokrat aday Joe Biden’ın kazandığı başkanlık seçimlerinin ardından seçimlerde hile yapıldığına ve seçimleri Trump’ın kazandığına dair iddiaları gündemde tutmuştu. Giuliani, Georgia’daki eyalet milletvekillerine seslenmiş ve “Biden’ın zaferini onaylamayın” demişti.

Trump hakkındaki sorulara yanıt verecek mi?

Giuliani’nin avukatı Robert Costello dün (15 Ağustos) Amerikan medyasına verdiği demeçte soruşturmadan haberdar olduklarını belirtti. Avukat Costello, Giuliani’nin mahkemede vereceği ifadede, kendisine Trump hakkında yöneltilecek soruları “müvekkil-avukat gizliliğini” ihlal etmemek adına cevaplandırmayacağını da sözlerine ekledi.

Rudy Giuliani ve Donald Trump

Soruşturma nasıl başlatılmıştı?

Trump’ın, 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçimlerinin ardından kritik eyaletlerden biri olan Georgia’da eyalet sekreteri Brad Raffensperger’i arayarak sonucu değiştirmeye etki edecek sayıda oy bulmasını istediği ses kaydı ortaya çıkmıştı. Washington Post gazetesi, yaklaşık bir saatlik telefon konuşmasından bazı kesitleri kamuoyu ile paylaşmıştı. Ses kayıtlarında Trump, eyalet sekreterine, “Georgia’da kazanmamıza yetecek kadar oy bulun” diyordu.

Georgia eyaletindeki seçimlerde Biden, Trump’a 12 bin 670 oy fark atmıştı.

Bu ses kaydının ardından soruşturma başlatılmış ve Fulton Country Bölge Mahkemesi Savcısı Fani Willis, tanıkların ifadelerini dinlemek için mayıs ayında bir jüri oluşturmuştu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.