Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada bir ilk: İskoçya’da regl ürünleri ücretsiz dağıtılacak

İskoçya, regl dönemi ürünlerinin ücretsiz dağıtılması için yasal güvence sağlayan ilk ülke oldu ve kamu kurumlarının regl ürünlerini tedarik etmesini yasalaştırarak, adını halk sağlığı tarihine altın harflerle yazdırdı.

İskoçya hükümetinin kabul ettiği ve dün (15 Ağustos) yürürlüğe giren Regl Ürünleri Yasası’na göre, belediyeler ve eğitim kurumları, ihtiyacı olanlara regl ürünlerini ücretsiz olarak sunacak.

Regl ürünleri yasa tasarısı, Kasım 2020’de İskoç milletvekilleri tarafından oybirliği ile kabul edilmişti. Yasa için kampanya faaliyetleri yürüten İşçi Partisi Milletvekili Monica Lennon, regl ürünlerine ücretsiz erişim hakkı verilmesini şöyle değerlendirdi:

“İskoçya’da başardıklarımızdan gurur duyuyoruz. İlk biziz ama son olmayacağız.”

https://twitter.com/MonicaLennon7/status/1559084755177578497?s=20&t=jfgcMi0_MOqDJBzMOegfPw

İskoçya Sosyal Adalet Bakanı Shona Robison da ücretsiz regl ürünlerine erişiminin eşitlik için bir temel olduğunu şu cümlelerle dile getirdi: “İnsanların hayat pahalılığı krizi nedeniyle zor seçimler yaptığı bir dönemde bu her zamankinden daha önemli. Kimsenin regl ürünlerine erişemeyecek bir konumda olmasını asla istemiyoruz.”

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada söz konusu yasayı destekledi. İngiltere hükümetine seslenen Khan, regl yoksulluğunu sona erdirme çağrısında bulundu.

Birleşik Krallık’ta Plan International UK tarafından 2017’de yapılan bir ankete göre, 14 ile 21 yaş arasındaki her 10 kız çocuğundan birinin regl ürünlerine parası yetmiyor. Regl yoksulluğu ile mücadele etmek için çalışan Hey Girls isimli girişim de regl ürünlerinin umumi tuvaletlerde tuvalet kağıdı kadar erişilebilir olması gerektiğini açıkladı.

Birleşik Krallık, Ocak 2021’de regl ürünlerindeki yüzde 5’lik katma değer vergisini kaldırmış ve 2019’da ise söz konusu ürünleri okullarda ücretsiz sağlamak için bir girişim başlatmıştı.

Kaynak: CNN, BBC Türkçe

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.