Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hijyenik ped, TL değer kaybettikçe zamlanıyor: “Ped bir ihtiyaç ürünü, ‘Fiyatlar yükselmiş, o zaman regl olmayayım’ diyemiyoruz”

Türk Lirası (TL) değer kaybettikçe marketlerdeki ürünler zamlanıyor. Yüzde 18 oranında katma değer vergisi (KDV) uygulanan hijyenik ped de günden güne fiyatları artan temel ihtiyaç ürünlerinden.

Bir hafta boyunca düzenli olarak gittiğimiz dört markette, hijyenik ped paket fiyatının markalara göre 5,25 ile 47,95 TL arasında değiştiğini gördük. Bu fiyat aralığı esas alındığında, tane ped fiyatı 0,75 TL ile 2,39 TL arasında değişiyor.

Alternatifler neler?

Hijyenik pede alternatif pek çok ürün var. Âdet kabı, tampon, yıkanabilir ped ve külot bunlardan bazıları. Ancak bu ürünler de derinleşen ekonomik krizden etkileniyor. Menstrüel ürünler satan BEIJE markasının kurucu ortağı Naz Özbek, diğerlerine göre daha uzun süre kullanılabilen âdet kaplarına ilginin attığını söyleyip, “Fiyatlarımızı henüz yükseltmedik, dayanabildiğimiz kadar dayanmaya çalışıyoruz. Bu yüzden piyasadaki fiyatlar arttığında bizim de aboneliklerimizde artış oldu. Özellikle âdet kabı, tamponu da solladı sanki son zamanlarda. Şu anda BİM’deki ped fiyatlarıyla falan yarışıyoruz. Böyle bir durumda ilginç bir şekilde ucuz kaldık” diyor.

Jinekolog Irmak Saraç ise “Menstrüel kaplar, tekrar kullanılabilir olması nedeniyle hem çevreye daha duyarlı hem de sağlıklı yöntemler. Yıkama dışında özel bir sterilizasyon da gerektirmediği için gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Her kadın aynı rahatlık kullanamayabiliyor ama eğer kullanan kadın rahatsa hiçbir sıkıntı olmaz diyebiliriz. Yıkanabilir bez pedler de kullanılabilir. Onların hayatı zorlaştıran bir yanı da var. O yüzden bana sürdürülebilirliği daha zor geliyor ama sağlık açısından hiçbir sorun yok” diye konuşuyor.

“Ped ihtiyaç ürünü, lüks değil”

Saraç, pedin lüks tüketim malzemesi değil, temel ihtiyaç ürünü olduğuna vurgu yapıyor. Regl yoksulluğunun önlenmesine ilişkin kampanyaların hem şirketler hem de devlet tarafından düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Saraç, şöyle devam ediyor:

“Türkiye’de özellikle tarım alanında çalışan işçilerin çoğunluğu bu tip malzemelere ulaşamıyor. Buldukları yaprağı filan kullanmak zorunda kalıyorlar. Tabii bu hijyenik bir şey değil. O kullanıldı diye belki büyük enfeksiyonlar olmaz. Ama sonuçta ruhsal olarak kadını rahat ettiren bir şey değil.”

Naz Özbek de “Ped bir ihtiyaç ürünü. ‘Fiyatlar yükselmiş, o zaman ben regl olmayayım’ diyemiyoruz” diyor ve âdet kabının son zamlardan sonra tercih edilebilir bir alternatif olduğunu söylüyor:

“Aldığınız markaya göre kapların 6 ila 10 seneye kadar ömrü oluyor. Bizim kabımız 180 lira. Alıyorsun ve 10 sene kullanıyorsun, aylık 15 lira gibi bir şeye denk geliyor. Yaklaşık 10 yıl kullanacağınızı düşünürseniz de aylık 1 liranın biraz üstünde. Kap, ekolojik anlamda da iyi bir alternatif sunuyor pedlere. Çünkü menstrüel atık üretmiyorsun, kanı döküyorsun ve yıkayıp tekrar kullanıyorsun. Sadece iyi muhafaza etmen gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.