Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası faizi yüzde 50’ye çıkardı

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’ye çıkardı. Faiz artış döneminin sonuna gelindiği düşünülürken Merkez Bankası “enflasyon görünümündeki bozulmayı” dikkate alarak politika faizini 500 baz puan artırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 21 Mart 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi yüzde 50’ye çıkardı. Ocak ayında “gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı” vurgusuyla faiz artış döneminin sona erdiği sinyalleri verilirken, PPK mart ayında enflasyon görünümündeki bozulma nedeniyle faiz artırma kararı aldığını belirtti.

PPK, operasyonel çerçevede değişikliğe gittiğini duyurarak, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi. Bu kararla gecelik borçlanma faizi yüzde 53’e çekildi.

Seçim öncesi sürpriz

Türkiye’nin yerel seçimler için sandık başına gitmeye hazırlandığı mart ayında kredi ve kredi kartlarına yönelik sıkılaşma tedbirleri peş peşe geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre şubatta aylık enflasyon yüzde 4,53 olurken, TCMB’nin öngördüğü aylık enflasyon eğilimindeki düşüş gerçekleşmedi.

Politika faizi dışındaki parasal sıkılaştırma tedbirleri devreye girerken TCMB’nin faizi sabit tutacağı ve 31 Mart Yerel Seçimleri’nden sonra artışa devam edeceği yorumları yapılıyor ancak faiz artış beklentisi/talebi de son günlerde dile getiriliyordu.

“Enflasyon görünümündeki bozulma dikkate alındı”

PPK karar metninde de şubatta aylık enflasyonun öngörülenden yüksek gerçekleştiği vurgulandı. “Yurtiçi talepte dirençli seyrin sürdüğü” belirtilen metinde şu sözlere yer verildi:

“Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.”

“Kredi büyümesine karşı parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecek”

Önceki faiz kararının alındığı 22 Şubat’ta dolar kuru 31 lira iken, 21 Mart’ta 32,3 liraya kadar yükseldi. Bu süreçte kuru kontrol edebilmek için TCMB’nin milyarlarca dolar sattığı da gündeme geldi. PPK metninde, ilave sıkılaşma tedbirleri gelebileceğine ilişkin sinyaller de verildi:

“Kurul, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, ay içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırılmış, para politikası aktarımı desteklenmiştir. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir.”

Faiz artışlarının sonuna gelindiği sinyalleri verilmişti

TCMB, 2024’ün ilk toplantısında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkarmış ve PPK kararında “gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı” vurgulanmıştı. Şubat ayında Hafize Gaye Erkan’ın görevden alınması ve Fatih Karahan’ın TCMB Başkanlığına getirilmesiyle politika değişikliği olup olmayacağı tartışılsa da, yeni başkan basın karşısına çıkmış ve politika faizinin yüzde 45’te tutulacağını ancak enflasyon görünümünde bozulma olursa artış olabileceğini söylemişti.

22 Şubat’ta PPK toplantısında “Politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini” değerlendirmesi yapılmış ve faiz yüzde 45’te sabit tutulmuştu. Ancak aynı toplantıda “enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda” para politikası duruşu sıkılaştırılacağı da vurgulanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.