Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” diyenler 10. yılda Taksim’de: “Pusulamız Gezi”

Gezi eylemlerinin yıldönümü nedeniyle Taksim’de toplanan yurttaşlar, “seçim sonuçlarının kendilerini umutsuzluğa süreklemeyeceğini ve Gezi’nin kapısını araladığı ‘bir başka dünya’ için mücadeleye devam edeceklerini” söyledi.

Gezi Parkı protestolarının 10. yıldönümünde Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla toplanan yurttaşlar, İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Makina Mühendisleri Odası’nın önünde bir araya geldi. 

“Umutsuzluğa kapılma, Gezi’yi hatırla” ve “Karanlık gider, Gezi kalır” pankartlarının arkasında buluşan eylemciler, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Erdoğan gidecek başka yolu yok”, “Gezi’de düşene dövüşene bin selam” sloganları attı.

Eyleme Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Yeşil Sol Parti (YSP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Sol Parti Parti Meclisi Üyesi Alper Taş ile protestolarda yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

“Seçim sonucu bizi umutsuzluğa sürüklemeyecek”

Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan TMMOB İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen, “Devletin tüm imkânlarının iktidar adına kullanıldığı, dünya tarihinin gördüğü en adaletsiz seçimlerinden birinden çıkan sonuç bizi umutsuzluğa sürüklemeyecek. Gezi’de kapısını araladığımız o coşkulu, heyecanlı, bir arada, umutlu, paylaşımcı, dirençli ‘bir başka dünya’ için mücadele etmeye devam ediyoruz. Bilsinler ki bizim pusulamız Gezi’dir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun yapıldığı 28 Nisan’da Şanlıurfa’da saldırıya uğrayan CHP’li Ali Şeker de “İktidarın ne kadar korktuğunu hepimiz biliyoruz. O korkunun neticesinde arkadaşlarımız içeride. Ama Gezi’nin onurunu yaşayanlar, 10. yılda da bir arada durmaya devam ediyor” diye konuştu.

TKP’lilere İstiklal’de gözaltı

Türkiye Komünist Partisi (TKP) ise Gezi eylemleri sırasında Atatürk Kültür Merkezi’nde açtıkları “Boyun eğme” pankartını İstiklal Caddesi’ndeki Demirören AVM’ye astı.

“Her yer Taksim her yer direniş”, “Boyun eğme memlekete sahip çık”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atan partililere polis müdahale etti. TKP, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Ne olmuştu?

Gezi eylemleri, İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Gezi Parkı’nın Topçu Kışlası’na dönüştürülmesi projesine karşı 28 Mayıs 2013’te başladı. Taksim Dayanışması’yla birlikte parkın yıkılmasına karşı çıkan yaklaşık 70 kişi, iş makinelerinin önünde durarak yıkımı engellemek istedi. 

Dönemin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de parka gelerek dozerlerin önüne geçti ve ağaçların sökülmesine karşı çıktı.

Sosyal medya çağrılarıyla parkta buluşan çok sayıda yurttaş, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Bunun üzerine protestolar tüm yurda yayılıp direnişe dönüştü ve haziran ayı boyunca devam etti. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre eylemlere 79 ilde 2,5 milyon yurttaş katıldı.

Eylemler sırasında Berkin Elvan (15), Hasan Ferit Gedik (21), Mehmet Ayvalıtaş (20) İstanbul’da, Ali İsmail Korkmaz (19) Eskişehir’de, Ethem Sarısülük (26) Ankara’da, Abdullah Cömert (22) ile Ahmet Atakan (22) Hatay’da, Medeni Yıldırım (18) Diyarbakır’da polis şiddeti nedeniyle yaşamını yitirdi. 

Gezi Parkı eylemcilerine açılan davalar ise yıllarca sürdü. Bunlardan biri Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin yargılandığı Gezi davasıydı. 

Dava kapsamında hapsine karar verilen verilen Osman Kavala, bugün (31 Mayıs 2023) itibarıyla 2 bin 38 gündür tutuklu. Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden ise 25 Nisan 2022’den bu yana özgürlüklerinden yoksun. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.