Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’nın Oder Nehri’nden 100 ton ölü balık çıkarıldı

Polonya, toplu balık ölümlerinin yaşandığı Oder Nehri’nden 100 ton ölü balığın çıkarıldığını açıkladı. Balık ölümlerinin nedeni belirsizliğini koruyor.

Oden Nehri’ndeki çalışmalara dair bilgi veren Polonya İtfaiyesi Basın Ofisi’nde görevli Monika Nowakowska-Drynda, geçen cuma (12 Ağustos) gününden bu yana nehirden 100 ton ölü balığın çıkarıldığını açıkladı. Nowakowska-Drynda, çalışmalarda 500’den fazla itfaiyecinin görev aldığını belirtti.

Çekya’dan Baltık Denizi’ne kadar uzanan ve 840 kilometre uzunluğundaki Oder Nehri’nin bir kısmı Almanya’da bir kısmı da Polonya’da bulunuyor. Alman yetkililer, balık ölümlerinin ardından nehirde yüzmeyi ve avlanmayı yasaklamıştı.

Nehirdeki balıkların neden öldüğü ise belirsizliğini koruyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki geçen hafta yaptığı açıklamada, “Muhtemelen çok büyük miktarlarda kimyasal atık bilerek nehre döküldü” demişti. İklim ve Çevre Bakanı Anna Moskwa ise Morawiecki’yi doğrulamadı. Moskwa, şu ana kadar test edilen örneklerde herhangi bir toksik madde bulunmadığını açıkladı.

Yetkililer yapılan testlerde yalnızca yüksek tuz seviyesine rastlandığını belirtirken Polonya hükümeti, bölgede yaşanan felaketin sorumlusunu tespit etmeye yardımcı olacak kişilere 210 bin euroluk ödül verileceğini duyurdu.

Öte yandan uzmanlar, yaşanan toplu balık ölümlerinin tüm ekosisteme zarar verebileceğine dair endişelerini dile getiriyor. Almanya’nın Uckermark bölgesinden bir yönetici, Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, “Yaşadığımız yıllarca bizimle kalacak bir felaket” dedi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.