Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Starbucks Moskova’ya “Stars Coffee” ismiyle döndü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından pek çok küresel şirket gibi devasa kahve zinciri Starbucks da Rusya’dan çekilme kararı almıştı. Putin yanlısı bir rapçi, kapanan kahve zincirini devralarak “Stars Coffee” isimli yeni bir zincir kurdu.

Starbucks’ın Rusya’dan çekilmeden önce sahip olduğu 130 mağazanın haklarını satın alan rapçi Timati ve restoran işletmecisi Anton Pinskiy, “Stars Coffee” ismiyle yeni bir zincir kurdu. Açılış kapsamında Moskova’da bir mağazada konuşan ikili, zincirin yeni logosunu da duyurdu. Starbucks’ın denizkızlı logosunu andıran logoda orijinalinden farklı olarak Rusya’nın yerel kokoşnik şapkasını takan bir kadın yer alıyor.

Pek çok Batılı şirket ülkedeki varlıklarını makul fiyatlara Kremlin yanlısı Rus iş insanlarına satma kararı aldı. Yaşadıkları ülke uluslararası alanda giderek yalnızlaşırken sıradan Rus vatandaşlarının Batılı yaşam tarzlarını sürdürebilmesini isteyen hükümet, buna benzer satışları destekliyor. 

Gerçek ismi Timur Yunusov olan rapçi Timati, hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hem de Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov’un açık destekçilerinden biri. 2015 yılında “En İyi Arkadaşım Vladimir Putin” isimli bir şarkı çıkaran ve burada Rus liderden “süper kahraman” olarak bahseden Timati, “Moskova” isimli bir hükümet yanlısı şarkı da yapmıştı. Başkent Moskova’da “eşcinsel yürüyüşler düzenlenmediğini” anlatan şarkı, Rusya’daki YouTube kullanıcıları tarafından en fazla dislike (beğenmeme) alan video olmuştu.

Starbucks’ın başka bir isimle tekrar açılması, Batılı gıda zincirlerinin yeniden markalaştırılmasının ikinci örneği. Haziran ayında McDonald’s restoranları da “Vkusno & toçka (Lezzetli, işte o kadar)” ismiyle faaliyete geçmişti.  

Vkusno & toçka, Batı ülkelerinin yaptırımları sebebiyle McDonald’s menüsünü koruyamadı ve patates kızartması servis etmeyi geçici olarak durdurdu. Starbucks yerine açılan zincirin menüsünde hangi ürünlerin yer alacağı ise henüz bilinmiyor.

Rapçi Timati, Starbucks’ın Rusya’daki varlıklarını satın aldıktan sonra ülkede kahve seven milyonlarca kişiyi hayal kırıklığına uğratmama sözü vermişti.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.