Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmparator Dom Pedro’nun mumyalanan kalbi, bağımsızlık günü kutlamaları için yüzyıllar sonra Brezilya’ya götürüldü

Brezilya’nın ilk imparatoru Dom Pedro’nun mumyalanan kalbi, Brezilya’nın Portekiz’den bağımsızlığını ilan edişinin 200. yılı şerefine başkent Brasilia’ya götürüldü. Portekiz’de formaldehitle dolu bir cam şişede korunan kalp, askeri uçakla Brasilia’ya ulaştırıldı.

Brezilya İmparatorluğu’nu kuran ve 1822-1831 yılları arasında hüküm süren 1. Pedro’nun mumyalanan kalbi, Dışişleri Bakanlığı’nda kamuya açık bir şekilde sergilenmeden önce askeri törenle karşılanacak. Fakat kalp Brezilya’da sürekli kalmayacak. 7 Eylül’deki Bağımsızlık Günü kutlamalarının ardından Portekiz’e geri gönderilecek.

İmparator 1. Pedro

Portekizli yetkililer, mumyalanmış kalbin Brezilya’nın 200. yıldönümü kutlamaları için Porto’dan çıkarılıp Brezilya’ya gönderilmesine ilk kez izin verdi ve kalp, Porto Valisi Rui Moreira’nın eşlik ettiği askeri uçakla Brezilya’ya götürüldü.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı Protokol Şefi Alan Coelho de Sellos, kalbin “bir devlet başkanı gelmiş gibi” karşılanacağını belirterek, “Kalbe 1. Dom Pedro hâlâ hayatta ve aramızdaymış gibi davranılacak” dedi.

Dom Pedro’nun mumyalanan kalbi.

İmparatorun kalbi için askeri bir tören düzenleneceğini belirten de Sellos, törende top atışı yapılacağını Dom Pedro tarafından bestelenen Brezilya Milli Marşı’nın da okunacağını söyledi.

Dom Pedro kimdir?

Dom Pedro, 1798’de Portekiz’in o zamanlar Brezilya’yı da yöneten kraliyet ailesinin bir mensubu olarak dünyaya geldi. Aile, Fransa Kralı Napolyon’un Portekiz’i işgalinden kaçmak için Portekiz’e gitmişti. Dom Pedro’nun babası Kral John VI., 1821’de Portekiz’e döndüğünde Dom Pedro’yu Brezilya’da bırakmıştı. Daha sonra Dom Pedro, Brezilya’yı “kral naibi” olarak yönetmeye başlamıştı.

Bir yıl sonra Dom Pedro, ülkesinin Portekiz Parlamentosu’ndan bağımsızlığını ilan etti ve Brezilya’nın artık bir koloni olmayacağını açıkladı. 7 Eylül 1822’de Brezilya’nın bağımsızlığını ilan eden Pedro, kısa bir süre sonra da Brezilya’nın ilk imparatoru olarak taç giydi.

Daha sonra kızının tahta geçmesine yardımcı olmak için Portekiz’e dönen Pedro, tüberküloza yakalandı ve 35 yaşında hayatını kaybetti. Pedro, ölüm döşeğindeyken, öldükten sonra kalbinin vücudundan çıkarılmasını, mumyalanmasını ve Porto’daki Our Lady of Lapa Kilisesi’nde saklanmasını vasiyet etmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.