Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fenerbahçe Beko’da kabuk değişimi: O sene, bu sene mi?

Yaz döneminde ilk olarak takımın başına başarılı koç Dimitris Itoudis’i getiren Fenerbahçe Beko, sekiz yeni oyuncuyu kadrosuna katarak Turkish Airlines EuroLeague şampiyonluğu için iddialı bir kadro kurdu. Sarı-lacivertliler bu hamleler ile taraftarlarına geçen iki sezonda yaşanan hayal kırıklıklarını unutturmak istiyor.

Geçen sezon her ne kadar ING Basketbol Süper Ligi’nde şampiyonluk yaşasa da Turkish Airlines EuroLeague’de play-off bileti alamayan Fenerbahçe Beko, taraftarlarını büyük hayal kırıklığına uğratmıştı. Bu doğrultuda koç Aleksandr Djordjevic ile yollarını ayıran Fenerbahçe Beko yönetimi, ilk olarak kariyerinde iki kez EuroLeague şampiyonluğu yaşamış başarılı koç Dimitris Itoudis’i takımın başına getirdi. 

Itoudis’in takımın başına gelişiyle birlikte, kadroda birçok isimle yollarını ayıran sarı-lacivertliler koçun oyun yapısına uygun şekilde tam sekiz yeni transfer yaparak yeni sezona umutlu giriyor. Takımın yıldızları Nando De Colo ve Jan Vesely başta olmak üzere Pierria Henry, Achille Polonara, Ahmet Düverioğlu, Danilo Barthel, Jehyve Floyd, Marial Shayok, Markel Starks gibi isimlerle yollar ayrıldı. Ayrılanların yerine ise Nick Calathes, Scottie Wilbekin, Carsen Edwards, Jonathan Motley, Nigel Hayes-Davis, Tonye Jekiri ve Samet Geyik kadroya katıldı. Ayrıca en önemli hamle olarak taraftarın sevgilisi, bir Fenerbahçe Beko efsanesi ve kulüp tarihinin ilk Final-Four’unda büyük pay sahibi olarak EuroLeague MVP’si seçilen “Profesör” Nemanja Bjelica takıma katıldı. Geçen sezon Golden State Warriors ile NBA şampiyonluğu da yaşayan Bjelica, 2015 yılında final mağlubiyetinin ardından ayrıldığı Fenerbahçe Beko’ya bu kez kariyerindeki eksik kupayı tamamlamak için geliyor. Bu transferler ile taraftarın beklentileri iyice yükselirken önümüzdeki sezonda EuroLeague Final-Four için iddialı bir takım kurulmuş oldu. 

Zeljko Obradovic yönetiminde 2015-2020 yılları arasında üst üste beş kez Final-Four’a kalma başarısı göstererek tüm ligi domine eden Fenerbahçe Beko, efsanevi koçun ayrılığı sonrasındaki geçen iki yılda benzer bir başarı yakalayamadı. Özellikle son iki sezonda kısa rotasyonunda yaşanan sorunlar nedeniyle büyük sıkıntı çeken sarı-lacivertliler, bu sorunu EuroLeague tarihinin en çok asist yapan oyuncusu Nick Calathes ile çözmeyi planlıyor. Kısa rotasyonuna Türkiye A Milli Takımı’nın da formasını giyen Scottie Wilbekin’i dahil ederek dış oyuncu skorunu yukarı çekmeyi hedefleyen Fenerbehçe Beko, ayrıca NBA patentli 24 yaşındaki ABD’li skorer guard Carsen Edwards ve kadrosunda tutmayı başarabildiği Marko Guduric ile oldukça geniş bir kısa rotasyonuna sahip oldu. Bunun yanında kısa rotasyonunda kaptan Melih Mahmutoğlu, İsmet Akpınar ve Şehmus Hazer gibi önemli yerli oyuncular da yer alıyor.

Forvet pozisyonunda ise Dyshawn Pierre ve Tarık Biberovic’i kadrosunda tutan Fenerbahçe Beko, bir dönem ülkemizde Galatasaray Nef forması giymiş Nigel Hayes-Davis’i de kadrosuna katarak forvet rotasyonunu da çeşitlendirdi.

Uzun pozisyonlarında ise geldiği günden bu yana üstün performansıyla kulübün unutulmaz isimleri arasına giren Jan Vesely’yi kaybeden sarı-lacivertliler, Nemanja Bjelica’nın yanı sıra Jonathan Motley, Tonye Jekiri ve Samet Geyik gibi isimlerle Vesely’nin boşluğunu doldurmayı planlıyor. 

Yaptığı bu transferlerle yaz sezonunun en hareketli takımı olan Fenerbahçe Beko, takımı emanet ettiği EuroLeague’in elit koçları arasında gösterilen Dimitris Itoudis ile birlikte eski şaşaalı günlerine dönmeyi hedefliyor. Bakalım Itoudis, yol göstericisi Zeljko Obradovic’in yaptığı gibi Fenerbahçe Beko’yu yeniden Turkish Airlines EuroLeague’i domine eden, elit seviye takımlar arasına sokabilecek mi?

Önümüzdeki sezon için Fenerbahçe Beko rotasyonu:

Oyun Kurucu:  Nick Calathes, Scottie Wilbekin, Şehmus Hazer , İsmet Akpınar, Enes Bayraktar

Skorer Guard: Marko Guduric, Carsen Edwards, Melih Mahmutoğlu, Ekrem Sancaklı 

Kısa Forvet: Dyshawn Pierre, Tarık Biberovic, Nigel Hayes-Davis, 

Uzun Forvet: Nemanja Bjelica, Devin Booker, Metecan Birsen, Samet Geyik

Pivot: Tonye Jekiri, Jonathan Motley, İsmail Karabilen

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.