Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katar’da maaşlarını zamanında alamadıkları için protesto gösterisi düzenleyen işçiler sınır dışı edildi

Katar’da 20 Kasım’da başlayacak Dünya Kupası hazırlıklarında çalıştırılan ve ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle protesto gösterileri düzenleyen göçmen işçiler sınır dışı edildi.

14 Ağustos Pazar günü Al Bandary International Group’un Katar’ın başkenti Doha’daki ofisinin önünde toplanan göçmen işçiler, yedi ayı aşkın bir süredir kendilerine herhangi bir ücret yatırılmadığını belirtti. 60’tan fazla işçinin protestosunu durdurmak üzere olay yerine giden Katar polisi, işçileri gözaltına aldı. Gözaltına alınan işçilerden bazıları daha sonra sınır dışı edildi ve ülkelerine gönderildi. Hükümet, sınır dışı edilenlerin güvenlik yasalarını ihlal ettiğini ileri sürdü.

2010’da bu yıl yapılacak Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hak kazanan Katar, altyapı çalışmalarını hızlandırdı, çok sayıda stadyum ve otel inşa etmeye başladı. Bu inşaatlar sırasında da hükümetin işçilere yönelik tavrı sık sık gündeme geldi. Sınır dışı edilen işçilerin Dünya Kupası hazırlıklarına katılıp katılmadıkları bilinmiyor. Organizasyon komitesi de bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

İşçilerin geriye dönük tüm ödemeleri yapılacak

Katar hükümeti BBC’ye yaptığı açıklamada, Doha’daki protestoya katılan bazı göçmen işçilerin güvenlik kanunlarını ihlal ettiği için gözaltına alındığını doğruladı. İşçi hakları üzerine çalışmaları ile bilinen insan hakları örgütü Equidem de söz konusu işçilerin ülkelerine çoktan gönderildiğini duyurdu.

Katar hükümeti maaşları ödenmeyen tüm işçilere geriye dönük ödemelerinin yapılacağını ve haklarının verileceğini açıkladı. Öte yandan hükümet, Al Bandary isimli şirketle ilgili ödeme yapılmadığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını ve şirketle ilgili gereken adımların atılacağını aktardı.

“Hepimiz Katar ve FIFA tarafından kandırıldık mı?

Equidem Başkanı Mustafa Kadri BBC’ye verdiği demeçte, “Hepimiz Katar ve FIFA tarafından kandırıldık mı?” diye sordu ve şöyle devam etti: “Bize Dünya Kupası’nı Katar’da, insanların fikirlerini dile getirdiği için cezalandırıldığı bu ülkede yapılmasının herhangi bir etik şüphe doğurmadığını söylüyorlar.”

Al Bandary şirketi ise yaşananlar ile ilgili BBC’nin yorum talebine yanıt vermedi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.