Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’ın ilk güneş enerjili teknesi Dicle Baraj Göleti’nde hizmet vermeye başladı


Diyarbakır’da içme suyu ihtiyacının karşılandığı Eğil ilçesindeki Dicle Baraj Gölet’inde fosil (petrol) yakıtlı tekne taşımacılığına son verilirken, bir girişimci güneş enerjisi ile çalışan teknesi ile vatandaşlara turistik hizmet vermeye başladı.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ), Diyarbakır’ın içme suyu ihtiyacının karşılandığı Dicle Baraj Gölet’indeki fosil (petrol) yakıtlı tekne taşımacılığına 5 Nisan 2022’e son verdi. Karar ile birlikte yerli ve yabancı turistlere hizmet veren 12 tekne sahile bağlandı. Tekne sahiplerinden biri ise teknesine güneş enerjisi bağlattı.

Teknesinin tavanına güneş enerjisi panelleri yerleştiren ve buradan elde ettiği enerjiyle tekneyi çalıştıran girişimci, Diyarbakır’ın ilk güneş enerjisi ile çalışan teknesi ile gölette hizmet vermeye başladı. Fosil yakıt ile çalışan 11 tekne sahilde bağlı dururken, sadece güneş enerjisi ile çalışan tekne turistleri gölette gezdiriyor.

Öte yandan Dicle Baraj Gölet’inde tekne turlarının içme suyu kirletilmeden karşılanması için harekete geçen Karacadağ Kalkınma Ajansı da bir proje hazırladı. Proje kapsamında alınacak elektrikle çalışan altı çevre dostu tekne Eğil Belediyesi’ne hibe edilecek.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.