Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fed Başkanı’ndan faiz artırma mesajı: “Enflasyon hedefi yüzde 2”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada fiyat istikrarını yeniden sağlamanın biraz zaman alacağını ve eylüldeki toplantıda faiz artırımının boyutunun tamamen verilere bağlı olacağını söyledi.

Enflasyon hedef yüzde 2

Fed Başkanı Powell, Kansas City Fed’in ev sahipliğinde yapılan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda para politikası ve fiyat istikrarına ilişkin konuştu. Powell yaptığı konuşmada, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) hedefinin enflasyonu yüzde 2’ye düşürmek olduğunu dile getirdi.

Powell, fiyat istikrarının Fed’in sorumluluğunda olduğunu söyledi ve bunun ekonominin temelini oluşturduğunu vurguladı. Powell, “Fiyat istikrarı olmadan ekonomi kimsenin işine yaramaz” diye konuştu.

“Tarih bizi para politikasında erken gevşemeye karşı uyarıyor”

Temmuzdaki verilerden memnun olduklarını ancak tek bir aylık bir memnuniyetin yeterli olmadığını söyleyen Powell, “Eylül toplantısında alacağımız karar, verilere ve değişen görünüme bağlı olacak. Daha yüksek faiz oranları, daha yavaş büyüme ve daha yumuşak iş gücü piyasası koşulları enflasyonu düşürürken, hane halkları ve işletmelere biraz da acı verecektir ancak fiyat istikrarının sağlanamaması daha büyük bir acı anlamına geliyor” dedi.

Yüksek faiz döneminin bir süre daha sürebileceğini belirten Powell, “Tarih, para politikasında erken gevşemenin risklerine karşı uyarıyor” diye konuştu.

Powell, ABD ekonomisinin yavaşladığına işaret ederek, son ekonomik verilerden karışık sinyaller gelmesine rağmen ekonominin güçlü bir ivme göstermeye devam ettiğini belirtti.

“Talebi yumuşatmak için güçlü adımlar atıyoruz”

Powell, Fed’in son tahminlerinin 2023’ün sonuna kadar yüzde 4’ün biraz altında olduğunu ve tahminlerin eylül ayında güncelleneceğini vurguladı. Fed Başkanı Powell şöyle devam etti: “Talebin arzla daha uyumlu hale gelmesi ve enflasyon beklentilerinin sabitlenmesi için talebi yumuşatmak için güçlü ve hızlı adımlar atıyoruz. İşin bittiğinden emin olana kadar devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.