Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 182. gün – Zelenskiy: “Dünya, radyasyon felaketinden kıl payı kurtuldu”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’nın etrafında devam eden çatışmalar radyasyon riskini artırıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün Zaporijya’nın Ukrayna’nın elektrik şebekesinden bağlantısının koptuğunu açıkladı ve “Dünya, Zaporijya’da radyasyon felaketinden kıl payı kurtuldu” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 182. gününde. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dünkü (25 Ağustos) ulusa sesleniş konuşmasında, Zaporiya nükleer santralinin Ukrayna’nın elektrik şebekesinden bağlantısının koptuğunu açıkladı. Nükleer santralin güvenli bir şekilde çalışmaya devam etmesinin destekleyici elektrik gücüne bağlı olduğunu belirten Zelenskiy, tehlikenin şimdilik geçtiğini fakat dünyanın radyasyon felaketinden kıl payı kurtulduğunu söyledi:

“Dizel jeneratörler devreye sokulmuş olmasaydı, elektrik gider gitmez santraldeki çalışanlarımız müdahale etmeseydi, şu an bir radyasyon kazasının sonuçlarıyla baş etmeye çalışıyor olurduk.”

Dün santral çevresinde çıkan çatışmalar nedeniyle bazı bölgelerde yangın çıkmış, elektrik hatları zarar görmüş ve elektrik akımı kesintiye uğramıştı. Yangınların ardından hatların zarar görmesi ile iki güç ünitesinin şebeke ile bağlantısı geçici olarak kesilmişti.

Ukrayna lideri Zelenskiy, yangın için Rusya’yı suçlarken Rus yönetici Yevgeny Balitsky, yangının Kiev tarafından açılan ateş sonucu çıktığını ileri sürdü.

Putin, Rus ordusunu büyütüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordudaki asker sayısının 1,9 milyondan 2,04 milyona çıkarılmasını öngören kararnameyi imzaladı. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek söz konusu kararnameye göre ordudaki muharip güç sayısı 137 bin asker artırılacak ve 1,15 milyona yükseltilecek.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.