Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Canan Kaftancıoğlu “diktatör” sözü sebebiyle ifade verdi: “Diktatör’ kelimesi, cumhurbaşkanının yasama, yürütme ve yargı üzerindeki gücüne yöneliktir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik “diktatör” ifadesi nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında ifade verdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 12 Ağustos 2022 tarihinde CHP Gençlik Kolları’nın düzenlediği toplantıda Erdoğan’ı kastederek kullandığı “diktatör” ifadesi nedeniyle, bu sabah 11.00’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gelerek ifade verdi. Kaftancıoğlu’nun ifadesinde Erdoğan’ın genişleyen yetkilerinin, kullanılan “diktatör” kelimesinin bağlamıyla örtüştüğünü ve bu eleştiriyi yapmaktan bir siyasi olarak kendisinin sorumlu olduğunu söyledi. 

“Bu eleştiriyi yapmak benim için zorunluluk

Kaftancıoğlu, siyasi alanını genişletmeye çalışan bir siyasiyi kastederek bu kelimeyi kullanmasının sadece bir hak değil, kendi siyasi konumu gereği bir zorunluluk olduğunun altını çizdi:

“Ana muhalefet partisine mensup bir siyasetçi olarak icra ettiğim görev yukarıda da izah ettiğim üzere kamusal bir görevdir. Yürütmeyi oluşturan siyasilerin, cumhuriyetin temel ilkelerine aykırı şekilde iktidar alanını genişletme gayretlerini eleştirmek benim için bir hak değil zorunluluktur.”

“Diktatör” ifadesinin siyasi tartışma içinde kullanılması gayet tabiidir”

Kaftancıoğlu, 2017 referandumu ile cumhurbaşkanına verilen yetkilerin “diktatör” kelimesinin TDK’daki anlamıyla örtüştüğüne dikkat çekti:

“Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan Güncel Türkçe Sözlük’te ‘diktatör’ kelimesi ‘Bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış bulunan kimse’ olarak tarif edilmiştir. Görüldüğü üzere siyasi terminolojiye ait bir kelime olan ‘diktatör’ ifadesinin siyasi tartışma içinde eleştirel mahiyette kullanılması gayet tabiidir. Ülkemizde özellikle 2017’deki anayasa değişikliği ile yürürlüğe giren ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yasama, yürütme ve yargı erklerini tek bir kişi veya parti uhdesinde toplamış olması sonucunda artık kuvvetler ayrılığından ve bunun tabii bir sonucu olarak demokratik bir cumhuriyetten bahsedilemeyeceği kesin olgularla ortaya çıkmıştır.”

“Bu soruşturma, kullandığım tanımlamanın gerçeklerle örtüştüğünün kanıtıdır”

Cumhurbaşkanının güncel yetkilerine bakıldığında kullandığı ifadenin eleştirel bir nitelikte olduğunun çok daha net anlaşılacağını belirten Kaftancıoğlu, şöyle devam etti: “‘Diktatör’ kelimesi cumhurbaşkanının, hükümet sıfatıyla yürütme, meclis çoğunluğuna sahip olan siyasi partinin genel başkanı sıfatıyla yasama ve Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin tamamının seçiminde etkili olma imkânıyla yargı yetkilerine tek başına sahip olmasına yöneltilmiş bir eleştiridir. Nitekim, Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları’nın düzenlediği bir toplantıda yaptığım siyasi konuşma içinde kullandığım suç oluşturmadığı aklıselim sahibi her yurttaş tarafından kolaylıkla tespit edilebilecek ifadeler nedeniyle hakkımda derhal soruşturma başlatılmış olması dahi tek başına, kullandığım tanımlamanın ne denli gerçeklerle örtüştüğünün kesin ve açık kanıtıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.