Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Ünal Zenginobuz’a açılan soruşturmada adı geçen Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinden açıklama: “Görevden uzaklaştırılmasını ağır bir karar olarak görüyorum”

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz hakkında açılan soruşturmada ismi geçen, af ve mahkeme kararıyla kalan derslerinin ek sınavlarına giren Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Yusuf Taş, Facebook’taki öğrenci grubunda açıklama yaptı. Taş, Zenginobuz’un uzaklaştırılmasının ağır bir karar olduğunu belirtti.

Hakkında açılan soruşturma gerekçe gösterilerek 22 Ağustos’ta üç ay görevden uzaklaştırılan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’a açılan disiplin soruşturmasında ismi geçen, af ve mahkeme kararıyla kalan derslerinin ek sınavlarına giren Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Yusuf Taş, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin bulunduğu Facebook grubuna açıklama yaptı. “Ülkenin diğer üniversitelerinde ve bizim okulun diğer fakültelerinde benim durumumdaki öğrenciler için uygulanan bu kararın benim için de uygulanmasını istedim” diyen Taş, Zenginobuz’un uzaklaştırılmasının da ağır bir karar olduğunu söyledi.

Ünal Zenginobuz’un kendisine açılan soruşturma ve görevden uzaklaştırma kararı hakkında yaptığı açıklamaların yanlış anlaşılabileceğini belirten Taş, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından koronavirüs sebebiyle bir kereliğine getirilen istisna ile sınavlara girdiğini hatırlattı.

Mahkemedeki gerekçesinin de bu istisna olduğunu yazan Taş, “Ülkenin diğer üniversitelerinde ve bizim okulun diğer fakültelerinde benim durumumdaki öğrenciler için uygulanan bu kararın benim için de uygulanmasını istedim” dedi.

“Haklı olduğuma inandığım için bu durumu mahkemeye taşıdım ve kazandım”

Taş, kendisinin ek sınav hakkı konusunda ortaya çıkan karışıklık hakkında ise şunları kaydetti:

“Boğaziçi Üniversitesi’nde bu kararın uygulanmasını düzenleyen senato kararında açıkça ‘Daha önce almadığı derslerden sınava girebilir’ diye yazılmadığı için, Ünal Hoca haklı olarak ilk sınav başvurumu kabul etmedi. Fakat ben de haklı olduğuma inandığım için bu durumu mahkemeye taşıdım ve kazandım.”

Davasının sonuçlanmasının ardından, ilgili senato metninin güncellendiğini de belirten Taş, “Daha önceden güncellenmiş olsaydı davayı geri çekerdim” diye yazdı.

“Ünal Hoca’nın uzaklaştırma almasını ağır bir karar olarak görüyorum

Zenginobuz’a açılan soruşturma ve verilen görevinden uzaklaştırma kararı hakkında da açıklama yapan Taş, gruba şunları yazdı:

“Bu süreçte kimseyi suçlu bulmuyorum. Herhangi bir öğretim görevlisine ya da personele disiplin soruşturması açılmasını istemezdim. Ünal Hoca’nın uzaklaştırma almasını da ağır bir karar olarak görüyorum. YÖK, koronavirüs sebebiyle yüksek lisans öğrencilerine verdiği gibi bir senelik ek süre hakkını benim gibi azami süresi dolmuş son sınıf öğrencilerine de vermiş olsaydı böyle bir süreç zaten yaşanmazdı. Bir sene ek sürem olsaydı zaten o eksik olan sekiz dersin hepsini alabiliyordum. Sonra da kaldığım ders olursa yönetmeliğe uygun şekilde ek sınavlarına girerdim. Bence yanlış orada yapıldı.”

Taş, daha önce de yazılı bir açıklama yapmıştı

Yusuf Taş, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin bulunduğu Facebook grubuna daha önce de açıklama yapmıştı. Taş, açıklamasında şunları söylemişti:

“Merhaba, Ekonomi bölümü son sınıf öğrencisiyim. Bölüm başkanı Ünal Zenginobuz’a açılan disiplin soruşturmasında bahsi geçen, af ve mahkeme kararıyla kalan derslerinin ek sınavlarına giren öğrenci benim. Süreç çeşitli sebeplerle birkaç ay uzadı ama ben de bu sırada sınavlarına gireceğim derslerin öğretim görevlileriyle konuştum ve eksik olan derslerime girip sınavlara hazırlandım. Örneğin, süreç çok hızlı ilerleseydi ekonometri sınavına istatistik 2 dersini almadan girecektim ve geçme ihtimalim çok düşecekti. Şu an şansımı daha yüksek görüyorum. Yaşanan gecikme sebebiyle bir hak kaybına uğradığımı düşünmüyorum. Zaten kendisi hakkında da herhangi bir şikayette bulunmadım. Ben hak kaybına uğradığımı düşünmezken Ünal Hoca’nın bu yüzden görevinden uzaklaştırılarak üç aylığına hak kaybına uğratılmasını çok ağır bir karar olarak bulduğumu belirtmeliyim. 11 Ağustos’tan beri sınavlarımı alıyorum, 19 Eylül’e kadar sınavlara gireceğim. O yüzden başka bir açıklama yapmayı düşünmüyorum. Dikkatimi derslerime verip mezun olmak istiyorum. Hepinize iyi günler.”

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Naci İnci yönetimi tarafından mahkeme kararını uygulamadığı gerekçesiyle 22 Ağustos’ta üç ay süreyle görevden uzaklaştırılmıştı.

Rektörlük konuyla ilgili açıklamasında şöyle demişti:

“Bu soruşturmaların içeriği, Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’un yönetmeliğin öngördüğü usullerle bölüm birincisi olarak belirlenmiş öğrencilerin mezuniyet töreni sırasında birincilik ödüllerini almasını engellediği, İktisat bölümüne tanınan kota çerçevesinde alınacak yabancı uyruklu öğrenci adaylarının başvurularını değerlendirmeyi reddettiği ve bölüme atanmış tam zamanlı bir öğretim üyesinin ders vermesini engellediği yönündedir.

Son olarak, bir öğrencimizin eğitim hayatını etkileyen bir hak ihlali ile ilgili ceza soruşturması başlatılmıştır. Öğrencimizin mahkeme kararıyla kazandığı ek sınav hakkını 30 gün içinde uygulaması yasal bir zorunluluk olmasına karşın aylarca reddettiği, Zenginobuz’un tebliğ edilen mahkeme kararına ve Üniversite Yönetim Kurulu kararına rağmen öğrencinin hakkını ertelediği anlaşılmıştır.

Zenginobuz’un soruşturmalar sonuçlanıncaya kadar öğretim üyeliği de dahil bütün görevlerinden el çektirilmesi aciliyet arz etmiştir.”

Medyascope’a konuşan Zenginobuz, Naci İnci ve yönetiminin kendisine yönelik iddialarının tamamen dayanaksız olduğunu dile getirmişti.

Oku: Boğaziçi Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırılan Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Meydascope’a konuştu: “Dışarıdan atanmış yönetimin stratejisi güç gösterisi yapmak ve gözdağı vermek”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.