Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Peker’in rüşvet ve yolsuzluk iddiaları – Beş parti ayrı ayrı suç duyurusu yaptı, kamu davası açılmasını istedi

Kamera & Kurgu: Barış Yalınkılınç

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili, Ankara Adliyesi’nde sabah saatlerinden itibaren Zafer Partisi, DEVA Partisi ve CHP suç duyurusunda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek adliye önünde yaptığı açıklamada, “Yozlaşma, yalan, yüzsüzlük o kadar büyüdü ki gerçek bir beka sorunu haline geldi. Rüşvet çarkının üstüne gitmek zorundayız” dedi. CHP ayrıca, konunun araştırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Hakkında dava açılması istenen AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ise suç duyurularında yer alan iddialar hakkında konuşmak istemediğini söyledi.

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Zafer Partisi, Memleket Partisi, Sedat Peker’in rüşvet iddialarıyla ilgili bugün (29 Ağustos) suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamışlardı. Sabah saatlerinden itibaren, parti temsilcileri Ankara Adliyesi’ne gelerek suç duyurularında ve açıklamalarda bulundu. Suç duyurularında ve iddialarda adı geçen AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Medyascope’un iddialarla ilgili sorularına “Şu anda konuşmak istemiyorum, beni anlayışla karşılayın” yanıtını verdi. Taşkesenlioğlu, boşanma davası açtığı eşi eski Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban’ın yurtdışına kaçmak isterken yakalandığı haberlerine ilişkin ise “Ben de haberlerde duydum, yurtdışına kaçmaya çalışıyormuş” diye konuştu.

CHP’den suç duyurusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkan yardımcıları Muharrem Erkek ve Bülent Tezcan ile milletvekilleri, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu, TOBB üyesi Salih Orakcı’nın da aralarında olduğu dokuz kişi hakkında, kamu davası açılması talebiyle suç duyurusunda bulundu. 

SPK’nın, sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişi ve gelişmesi, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için kurulmuş bir kamu kuruluşu olduğu belirtilen açıklamada, iddialarla kurulun zan altında kaldığı ve suç duyurusunun cumhuriyet savcılarınca resen soruşturma başlatılmadığı için yapıldığı vurgulandı.

Rüşvet

CHP’nin suç duyurusunda, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarına yer verildi. Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun, SPK Başkanı iken kendisine SPK işlemleri ile ilgili olarak başvuranları yakınlarına yönlendirdiği, kendisinden sermaye artırımı işinin hızlandırılması için 12 milyon TL rüşvet istendiği iddialarını kabul eden iş insanı Mine Tozlu Sineren’i ise kardeşi Zehra Taşkesenlioğlu’na yönlendirdiği belirtildi. Dilekçede, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ile ilgili ise şu iddialar yer aldı:

Serkan Taranoğlu, Mine Tozlu Sineren ve kocasından 4 milyon TL acil para istemiştir. Bu para isteminin nedeni de Serkan Taranoğlu’nun evli bir kadınla cinsel ilişkiye girdiği sırada kocasının bunu kayda alması ve Serkan Taranoğlu’na kaydı Cumhurbaşkanına vermekle şantaj yaptığı olarak belirtilmiştir.

Muharrem Erkek: “Yolsuzluğun olduğu yerde yoksullukla mücadele edemezsiniz”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Yolsuzluğun olduğu yerde yoksullukla mücadele edemezsiniz, biz yoksulluğu yönetmeyeceğiz, bitireceğiz” dedi. Erkek, Sedat Peker’in “bir dönem mevcut iktidarın içinde yer alan ve iktidar ile çevreleri adına korkutma şiddet yaratma gibi eylemleri gerçekleştiren kişi” olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

2002’de tek başlarına iktidar olduklarında 3Y ile, yolsuzlukla, yoksullukla ve yasaklarla mücadele edeceğiz diyenler, yeni Y’ler eklediler: Yolsuzluk, yüzsüzlük, yalan. Çürüme o kadar büyüdü ki gerçek bir beka sorunu haline geldi. Rüşvet çarkının üzerine gitmek zorundayız. Yargı, yürütmenin ağır bir tahakkümü altında. Cumhuriyet savcıları harekete geçemiyor. Biz CHP’li vekiller olarak, cumhuriyet savcıları resen harekete geçmediği, geçemediği için buradayız. Halbuki kanun bu görevi savcılara veriyor.

İYİ Parti’den suç duyurusu

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ve milletvekilleri de yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili beş şüpheli hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Şikayete konu olayların SPK ve faaliyetlerine, usulsüz halka arz izinlerine, usulsüz sermaye artırımlarına ilişkin olduğu belirtilen suç duyurusunda şu görüşlere yer verildi:

Şüphelilerin suçlardan elde ettikleri gelirler ve mal varlıklarına tedbir konulmasını, kendilerinin ve yakın çevrelerinin mal varlıklarındaki artışın araştırılarak tedbir kapsamının değerlendirilmesini, kamuya açık kaynaklarda iddia edilen işyeri ve meskenlerde gerekli arama ve el koyma kararlarının ivedilikle alınarak uygulanmasını, işbu dilekçemiz ile talep etmek zarureti hasıl olmuştur.

DEVA Partisi’nden suç duyurusu

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve beraberindeki heyet basının karşısına çıkmadan adliyeden ayrıldı ve yazılı açıklama yaptı. 13 kişi hakkında yapılan suç duyurusunda, Peker’in iddialarına yer verilirken, “Adana İl Emniyet Müdürlüğü Organize Şube Müdürlüğü’nün Mine Tozlu Sineren’e ait dosyası, bilirkişi raporları, Adana Cumhuriyet Başsavcılığının ilgili dosyası, Twitter yazışmaları, Whatsapp yazışma içerikleri, HTS kayıtları, tanık beyanları, Halk Tv ‘Asıl Mesele’ isimli tv yayını” delil olarak sunuldu.

Zafer Partisi’nden suç duyurusu

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve beraberindeki heyet, Ankara Adliyesi’nde eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu hakkında suç duyurusu yaptı. Suç duyurusunun ardından açıklamada bulunan Özdağ, “Suç duyurumuzda, sarayın atadığı bürokratların siyasi güçlerini kullanarak soyduğu şirketler var. Küçük yatırımcıların batan milyonlarca doları, Türk halkından çalınan servetler var. FETÖ’nün bankasında 16 yıl yöneticilik yapıp FETÖ sermayesinin genel müdürüyken, devlet el koymadan teminatsız olarak verdikleri 100 milyon dolarlık batık kredi var. Bunları yoksul Türk milleti ödemek zorunda değil” diye konuştu. Özdağ, kanunsuz emirler alıp soruşturmayı engellemeye çalışanların, hesabını yargı önünde vereceğini söyledi. 

Memleket Partisi’nden suç duyurusu

Memleket Partisi Genel Sekreteri Halil İlker Çelik, partisi adına sekiz kişi hakkında bulundukları suç duyurusunun ardından yaptığı açıklamada, iddiaların somut delillere dayandığını söyledi. 

Muhalefetin de sorumluluğu olduğunu söyleyen Çelik, “Türkiye bugün bir kanalizasyon çukurunun içindedir. Halkımız yoksullukla mücadele ettiği halde, yargı makamlarımız maalesef yolsuzlukla etkin mücadele etmemektedirler. Atılan twitler nedeniyle bu kişiler hakkında organize suç örgütü kurmak ve yönetmek, bankacılık kanununa muhalefet, rüşvet, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet ve tehdit suçlarından soruşturma yürütülmesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından talep ediyoruz” diye konuştu.

CHP, Meclis araştırma önergesi verdi

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Sedat Peker’in iddialarıyla ilgili, TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. İddiaların görmezden gelinmesinin “hayatın olağan akışına ters” olduğu belirtilen önergede, gerekçe şöyle açıklandı:

“Türkiye uzun bir süredir; kamu yöneticilerinin ve iktidara yakın üst düzey siyasetçilerin adlarının karıştığı yolsuzluk, rüşvet, el koyma, şantaj olaylarının ortalığa saçıldığı bir dönemi yaşamaktadır. İktidar ve yargının süreci sadece izlemesi, adalet kavramının içini boşaltmıştır. Sedat Peker’in ortaya attığı iddialar, kamuoyunda, devlet-mafya-siyaset ilişkilerini açığa çıkaran, 3 Kasım 1996’da meydana gelen Susurluk kazasını akıllara getirmiştir. TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı ve AKP kurucu üyesi Mehmet Elkatmış’ın, Peker’in iddialarındaki ilişkiler için, ‘Böylesini görmedim. Türkiye’de biten bir şey var; hukuk, adalet ve yargı yok’ sözleri de basına yansımıştır. Bu iddiaların araştırılması, iddialarda adı geçenlerin ve bu iddialara tanıklık edebileceklerin TBMM çatısı altında dinlenmesi gerekmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.