Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’nin Sedat Peker’in iddialarında adı geçenler hakkında yapacağı suç duyurusunun ayrıntıları: “Rüşvet, irtikap…”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarında adı geçen kişiler hakkında parti örgütünün pazartesi (29 Ağustos) günü suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı. CHP’lilerin hazırlanan dilekçeleri yarın cumhuriyet savcılıklarına vermesi bekleniyor. CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç da, suç duyurusunda bulunmak için yedi sayfalık dilekçe hazırladı. Koç, Peker’in iddialarında adı geçen eski SPK Başkanı Ali Fuat Tașkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB Üyesi Salih Orakcı hakkında “rüşvet, irtikap” suçunu işledikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunacak.

“Bıktık artık”

Avukatı Celal Çelik aracılığıyla yarın sabah Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağını Medyascope’a açıklayan Koç, “Bunlardan bıktık artık, ben de bireysel olarak suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Dilekçede şüpheli olarak dört kişinin, eski SPK Başkanı Ali Fuat Tașkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB Üyesi Salih Orakcı’nın ismi yer alırken, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK)  250/1 maddesinde yer alan “irtikap” ve TCK’nın 252/2. maddesinde düzenlenen “rüşvet” suçlarından “kamu davası açılması talep edildi.

Ali Fuat Taşkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun abisi. Geçen günlerde Zehra Taşkesenlioğlu’nun eski Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü ve AKP milletvekili aday adayı olan eşi Prof. Dr. Ünsal Ban’a açtığı boşanma davası ve bu süreçte istenen paralar tartışma konusu olmuş ve taraflar birbirini suçlamıştı. Ban ve Taşkesenlioğlu’nun nikah şahitliğini AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Boşanma davası ise 15 Eylül’de Ankara-Gölbaşı Adliyesi’nde görülecek.

Suç duyurusunda adı geçen Serkan Taranoğlu ise Cumhurbaşkanı Danışmanı olarak görev yapıyor. Taranoğlu’nun “sağlık nedenleriyle” görevinden istifa edebileceği belirtiliyor.

Rüşvet ve irtikap suçlarının TCK’daki yeri

TCK 250/1. maddesi irtikap suçuna ilişkin olarak,  “Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmünü içeriyor. 

Rüşvet suçunu düzenleyen TCK 252/2. maddesinde ise “Görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, kendisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kamu görevlisi de birinci fıkrada belirtilen (dört yıldan on iki yıla kadar hapis) ceza ile cezalandırılır” hükmü yer alıyor.

İddialar, gerekçeler

Cumhuriyet savcılarının yasa gereğince kamu davası açmak için harekete geçebileceğinin hatırlatıldığı dilekçede, cumhuriyet savcılarının resen harekete geçmemesi nedeniyle, zanlılar hakkında “rüşvet ve irtikap” suçlarından kamu davası açılması için suç duyurusunda bulunulduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

“Bilindiği üzere Sedat Peker isimli şahıs tarafından 27.08.2022 tarihinde https://twitter.com/delicavus_nth url uzantılı twitter hesabından şüpheliler SPK eski Başkanı Ali Fuat Tașkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB üyesi Salih Orakcı’nın kurmuş oldukları ‘Rüşvet Ağı’ ile ilgili paylaşımlar yapılmış, dahası rüşvet iddialarını destekleyen belgeler ortaya konulmuştur.

Ortaya çıkan iddialar ve yayınlanan belgelerden de görüleceği BDDK tarafından el konulduktan sonra TMSF’ye devredilen Bank Asya’nın 16 yıl yöneticiliğini yaptıktan sonra SPK başkanlığı görevine getirilen Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve kardeşi AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’den (ve benzer konumdaki birçok iş insanından) haklı talepler söz konusu olmasına karşın taleplerini karşılamak üzere 12 milyon TL’nin üzerinde rüşvet istedikleri iddia olunmuştur.

“Rüşvet ağının içerisine iyice çekilmiş”

Mine Tozlu Sineren tarafından bu para ödenmeyince Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB üyesi Salih Orakcı tarafından rüşvet ağının içerisine iyice çekilmiş ve sorunlarını çözme vaadiyle Mine Tozlu Sineren’in milyonlarca lira parasının kendilerine aktarılmasını sağladıkları iddia olunmuştur. Nitekim buna ilişkin belgeler de sunulmuştur.

Mine Tozlu Sineren sermaye artırımı sorunu hallolmayınca Salih Orakcı’ya İstanbul 18. İcra Dairesi 2020/25929 sayılı dosya numarası ile icra takibi başlatmıştır. İlgili icra müdürlüğüne yazılacak yazı ile 2020/25929 sayılı takip dosyasının tüm içeriği getirtilmesini ve bir örneğinin dosyaya kazandırılmasını talep ediyoruz.

Görüldüğü üzere çeşitli iş insanlarının işlerinin yapılabilmesinin önüne geçip rüşvet talep eden şüpheliler, taleplerinin kabul görmemesi halinde ise ‘aracılar ve komisyoncular’ ile birlikte iş insanlarını sıkıştırıp kendilerine para aktarılmasını sağlamaktadırlar. Mağdurlara herhangi bir çıkış yolu sağlamadan etraflarını saran şüphelilerin bu eylemleri ile Rüşvet ve İrtikap suçlarını net bir şekilde işledikleri anlaşılmaktadır.

İddiaları doğrulayan açıklamalar

Görüldüğü üzere hem Sedat Peker isimli şahıs tarafından paylaşılan bilgi ve belgeler hem de ortaya çıkan iddiaları doğrulayan Mine Tozlu Sineren tarafından yapılan açıklamalar, SPK eski Başkanı Ali Fuat Tașkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB üyesi Salih Orakcı’nın görevlerinin ifasıyla ilgili bir işi yapmak için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, kendisine ve üçüncü kişilere menfaat sağladıkları dolayısıyla TCK m. 252’de düzenlenen Rüşvet suçunu işlediklerini net bir şekilde ortaya çıkarmıştır.

Kamu davası açılması talebi

Öte yandan yine tüm bu bilgi ve belgeler göstermektedir ki şüpheliler kendilerine yarar sağlamak amacıyla görevlerinin sağladığı nüfuzlarını kötüye kullanmış ve TCK m. 250’de düzenlenen İrtikap Suçunun tüm unsurlarıyla oluşmasını sağlamışlardır.

Sonuç olarak Rüşvet, İrtikap ve belirlenecek diğer suçları işleyen şüpheliler hakkında ivedi olarak soruşturma başlatılmasını sonrasında ise kamu davası açılmasının sağlanmasını talep ederiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.