Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB’den Rusya kararı: Moskova ile vize anlaşması askıya alındı, seyahat kuralları zorlaştırılacak

Çarşamba günü toplanan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, AB ülkelerine seyahat etmek isteyen Ruslar için vize başvurularını daha uzun süreli ve daha maliyetli hale getirmeye karar verdi. Bakanlar, bazı üye devletler ve Ukrayna tarafından talep edilen seyahat yasağı konusunda ise henüz uzlaşamadı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, vize yasağı konusunda görüş ayrılıkları yaşarken Rusya ile kara sınırı bulunan Estonya, Finlandiya, Letonya, Litvanya ve Polonya’nın birlikte nasıl önlemler alabileceğine dair bir çerçeve ise çizmedi. Söz konusu beş ülke uzlaşılan kararı doğru yönde bir adım olarak değerlendirdi ve memnuniyetle karşıladı. Fakat ülkeler, vize verilen Rus sayısının düşürülmesi için daha fazlasının yapılması gerektiğini belirtti.

Ortak bir açıklama yayımlayan Estonya, Letonya, Litvanya ve Finlandiya, bu doğrultuda başka adımlar atılana kadar “acil kamu güvenliği sorunları” sebebiyle Rus vatandaşlarına ulusal düzeyde vize yasağı getirmek veya AB vizesi sahibi Rus vatandaşların ülkelerinden geçmesini engellemek gibi yöntemlere başvuracaklarını duyurdu.

“Karşılıksız kalmayacak”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ise bu hamlenin “karşılıksız kalmayacağını” belirtti ve “Brüksel bir kez daha kendi ayağına sıkmak istiyorsa, bu onların tercihi” dedi.

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, AB Komisyonu’nun halihazırda Schengen vizesine sahip olan Rus vatandaşları da dahil olmak üzere bu konuda daha ileri gitmek için yollar arayacağını belirtti. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Temsilcisi Josep Borrell ise mevcut vize zorluğunun zaten büyük bir etkiye sahip olacağını öne sürdü ve şöyle konuştu: 

“Bu hamle AB devletleri tarafından verilen yeni vizelerin sayısını önemli ölçüde düşürecek. Vize almak daha zor olacak, daha uzun sürecek.”

AB’nin sınır ajansı Frontex’e göre Rusya’nın Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana, 1 milyondan fazla Rus vatandaşı Estonya ve Finlandiya üzerinden Schengen bölgesine seyahat etti. 

Güvenlik riski

Sınır geçişlerinin Rusya’ya komşu ülkeler için bir güvenlik riski oluşturduğunu belirten Borrell, “Buna ek olarak pek çok Rus’un Ukrayna’da bir savaş yokmuş gibi boş zaman geçirmek ve alışveriş yapmak için seyahat ettiğini görüyoruz” dedi.

Çarşamba günkü (31 Ağustos) AB dışişleri bakanları toplantısından önce Rus vatandaşlarına vize yasağı getirilmesi çağrısını tekrarlayan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, bu yasağın “Rus vatandaşlarının çoğunluğu tarafından desteklenen, Rusya’nın Avrupa’nın kalbindeki soykırımsal savaşına doğru bir yanıt” olacağını söyledi.

Fransa ve Almanya ise vize yasağı uygulanmasına destek vermedi ve paylaştıkları ortak açıklamada şunları kaydettiler:

“Rus anlatısını desteklememek, istemeyeceğimiz bir ‘bayrağın etrafında toplanma etkisi’ görmemek ve/veya gelecek nesilleri yabancılaştırmamak adına vize politikamızda aşırı uç kısıtlamalardan kaçınıyoruz.”

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.