Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM’den Uygur raporu: Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde insanlığa karşı suç işliyor

Birleşmiş Milletler (BM), yayımladığı son raporda Çin’i, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıklara karşı “ciddi insanlık suçu” işlemekle suçladı. Pekin hükümeti ise iddiaları “saçmalık” olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler (BM), yayımladığı son raporda Çin’i, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde “insan haklarına ciddi saldırılarda” bulunmakla suçladı. Çin’in bugüne kadar iddiaları reddetmesine rağmen rapor, Sincan’daki Uygurlar’a ve diğer etnik azınlıklara karşı insan hakları suçu işlendiğini gösteriyor.

Çin, BM’nin bu raporu yayımlamamasını talep etti ve raporun, Batılı ülkeler tarafından uydurulan “saçmalık” olduğunu iddia etti. Öte yandan araştırmacılar, Sincan’da etnik azınlıklara yapılan işkenceye dair ellerinde önemli kanıtların olduğunu belirtti ve Sincan’da yaşananların insanlığa karşı suç olduğunu söyledi.

Rapor, Çin’in Sincan’daki eylemlerini “keyfi gözaltı sistemi” olarak değerlendirdi. Sincan’daki mahkûmların cinsel tacize ve kötü muamele biçimlerine maruz bırakıldığı belirtildi. BM, Çin’e “özgürlüklerinden keyfi olarak yoksun bırakılan tüm bireyleri” serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Rapora yansıyan diğer bulgularda ise Sincan’da mahkûmlara zorla tıbbi müdahale ile ayrımcı bir aile planlaması ve doğum kontrol politikalarının uygulandığı gösteriyor:

“Çin hükümetinin inkârlarına rağmen, BM korkunç suçların işlendiğini kabul etti”

BM, Çin hükümeti tarafından kaç kişinin alıkonulduğundan emin değil. Öte yandan insan hakları grupları, Sincan bölgesindeki kamplarda bir milyondan fazla kişinin gözaltına alındığını tahmin ediyor. BM, gayrimüslimlerin de raporda anlatılan sorunlardan etkilenebileceğini öne sürüyor.

Raporu önceden gören Pekin, taciz iddialarını reddetti ve kampların terörle mücadele için bir araç olduğunu savundu.

Yaklaşık 60 kuruluşu temsil eden Dünya Uygur Kongresi, BM’nin raporunu memnuniyetle karşıladı ve uluslararası müdahale çağrısında bulundu. Uygur İnsan Hakları Projesi İcra Direktörü Ömer Kanat, “Çin hükümetinin ısrarlı inkarlarına rağmen, BM şimdi resmen korkunç suçların işlendiğini kabul etti” dedi.

Raporun yayımlanması birkaç kez ertelenmişti

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, tamamlanmasının ardından raporu Pekin yönetimine de göstererek diyalog zemini oluşturmaya çalışmıştı. Çin’in istemediği bu raporun yayımlanması birkaç kez ertelenmişti.

Bu durum Pekin yönetiminin BM üzerinde siyasi baskı oluşturduğu eleştirilerine neden olmuştu.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.