Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, Ali İsmail Korkmaz afişi astığı gerekçesiyle öğrenciye verilen cezayı iptal etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), Anadolu Üniversitesi’nde izinsiz olarak Ali İsmail Korkmaz ile ilgili afiş astığı gerekçesiyle öğrenciye verilen disiplin cezasını iptal etti.

AYM, Anadolu Üniversitesi yönetimi tarafından 2018 yılında Cebrail Padak’a “İyi ki doğdun Ali İsmail Korkmaz, düşlerindeki özgür dünyayı biz kuracağız” yazılı ve Öğrenci Kolektifleri imzalı afiş nedeniyle verilen disiplin cezasını iptal etti.

AYM kararındaki bilgiye göre, Cebrail Padak “izinsiz afiş asmak” suçlamasıyla verilen “uyarı” cezasını yargıya taşıdı. Eskişehir 2. İdare Mahkemesi cezanın iptaline karar verdi ancak üniversite yönetiminin başvurduğu istinaf mahkemesi davayı reddetti. Bunun üzerine Padak davayı “ifade özgürlüğünün ihlal edildiği” gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye taşıdı.

Dosyayı inceleyen AYM heyeti, oybirliğiyle Cebrail Padak’ın Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan düşünce özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Tazminat talebini reddeden Yüksek Mahkeme, kararın bir örneğinin ifade özgürlüğü ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkemeye gönderilmesine hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.