Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Keskin nişancılardan fillere: Hindistan’da 300 kişilik bir ekip bu leoparı yakalamaya çalışıyor

Hindistan’ın güneyindeki Karnataka eyaletinde 300 kişilik bir ekip, kaçak leoparı yakalamaya çalışıyor. Eyalette ilk kez 5 Ağustos’ta bir işçiye saldırdıktan sonra görülen leopar, o günden bu yana kayıplara karıştı.

Belgaum şehrinde saldırdığı işçiyi yaralayan leopar, daha sonra kentteki bir golf sahasında birkaç kez daha görüldü. Eyaletteki Orman Genel Müdürlüğü leoparı yakalayıp, ormana bırakmak için aralarında veteriner keskin nişancılar ve anestezi uzmanlarından oluşan 300 kişilik bir ekip kurdu. Fakat ekip de şu ana dek başarılı olamadı.

Karnataka Orman Müdürlüğü’nün fotokapan ile elde ettiği fotoğraf.

Leoparın yakalanamaması aynı zamanda ülke içinde bir siyasî krize de yol açtı. Muhalif siyasetçiler eyaletin Orman Bakanı Umesh Katti’nin istifasını istedi. Katti ise istifa etmesinin leoparın yakalanacağı anlamına geliyorsa bunu yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Eyaletten BBC’ye konuşan üst düzey bir orman müdürlüğü yetkilisi, “Leoparı kısa sürede yakalamak için çok ciddi bir kamuoyu baskısı ile karşı karşıya kaldık, bu yüzden hizmete daha fazla personel ayırdık” dedi.

Vahşi yaşam koruyucuları ise bu kadar büyük çaplı bir operasyonun ve medyanın ilgisinin hayvanı yakalamakta ters tepebileceğini belirtiyor.

Utangaç oldukları bilinen leoparlar, son yıllarda habitatlarının küçülmesinin ardından avlanmak için Hindistan’ın bazı köylerine inmişti.

2015 yılında Batı Hindistan’da şehre inen bir leopar.

Geniş bir ormana ve birkaç vahşi yaşam bölgesine sahip Karnataka eyaletinde devlet verilerine göre bin 783 leopar olduğu biliniyor. Bu sayı Karnataka’yı ülkede en çok leopara sahip ikinci eyalet yapıyor.

Operasyon nasıl ilerliyor?

Operasyonda hayvanın hareketlerini gözlemlemek için golf sahası yakınındaki çeşitli konumlara 20 fotokapan yerleştirildi. Fotokapanlar, hareket eden bir cismi sensörleriyle algılayıp anında fotoğraf çekiyor. Bununla beraber farklı konumlara içerisinde yem olarak köpek ve domuz yavrusu bulunan metal kafesler de yerleştirildi.

Leoparı kafeslere çekmek için feromonlar da kullanıldı. Kafese bir dişi leoparın dışkısı ve idrarı sürüldü. Aynı tür canlıların sosyal ilişkilerini düzenleyen kimyasal maddelere feromon adı veriliyor.

Operasyon ekibine iki fil de eşlik ediyor

300 kişilik ekibin leoparın yerini tespit etmek için 300 hektar genişliğinde bir bölgeyi taradığı belirtildi. Öte yandan operasyon için iki adet eğitilmiş fil kiralandı. Operasyonda fillerin kullanılmasında leoparı yüksekten daha kolay görebilme motivasyonu yattığı belirtildi.

Engebeli arazilerde gerçekleşen operasyonda altı iş makinesi ve bir drone da kullanılıyor.

Leopar neden hala yakalanamadı?

Belgaumlu orman müdürlüğü yetkilisi Anthony S. Mariappa, leoparın operasyon sırasında iki kez görüldüğü ancak hayvanın ekipler yakalayamadan kaçtığı bilgisini verdi. Mariappa, eyaletteki sağanak yağışın da işleri zorlaştırdığını sözlerine ekledi.

Mariappa giderek artan kamuoyu baskısı ve medya ilgisinden de yakındı:

“Üstlerimiz bizden çabuk sonuçlar istiyor. Bu yüzden her gün yeni şeyler denemeye veya operasyonumuzda değişiklikler yapmaya itiliyoruz. Ancak bir leoparı yakalamak için çok az insan müdahalesi ve bol sükunet gerekir.”

On yıldan uzun bir süredir Karnataka’daki leoparları inceleyen vahşi yaşam biyoloğu Sanjay Gubbi de bu görüşe katılıyor. Gubbi, “Leoparlar en küçük rahatsızlıkta saldırmaktan ziyade kaçmayı tercih eder. Bu sebeple kamuoyu baskısı için devasa pata küte operasyonlar yarardan çok zarar getirir” dedi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.