Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron’dan arabuluculuk mesajı: “Rusya ile konuşmaya devam eden tek gücün Türkiye olmasını kim ister?”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’nın işgalinden sonra Rusya ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini belirterek, “Dünyada Rusya ile konuşmayı sürdüren tek gücün Türkiye olmasını kim ister?” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda Fransız büyükelçilerin toplantısına katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Macron, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Moskova ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin savaştaki arabuluculuk çalışmalarına atıfta bulunan Macron, “Türkiye’nin dünyada Rusya ile konuşmaya devam eden tek güç olmasını kim ister?” ifadesini kullandı.

Erdoğan ve Macron

Fransa da Rusya ile Ukrayna arasında arabulucu rolü üstlenmeye çalışan ülkelerden biri olmuştu. Cumhurbaşkanı Macron, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile defalarca telefonda görüşmüştü. Savaşın sıcak bir çatışmaya dönmemesi için çaba harcayan Macron, 7 Şubat’ta Putin ile Kremlin’de bir araya gelmiş; iki liderin görüştükleri oda ve odadaki masa, Ukrayna krizini gölgede bırakmıştı.

Fransa’yı güçsüz bırakacak bir ahlaka boyun eğmemeleri gerektiğini söyleyen Macron, diplomatlara seslendi ve şöyle konuştu:

“Bir diplomatın işi özellikle anlaşamadığımız kişiler başta olmak üzere herkesle konuşmaktır. Müttefiklerimizle koordinasyon içinde konuşmaya devam edeceğiz.”

“Uzun bir savaşa hazırlıklı olmalıyız. Gerginliği önlemeli ve barış için çalışmalıyız. Barışı hazırlamak, birkaç gün önce yaptığım ve tekrar yapacağım gibi Rusya dahil olmak üzere tüm taraflar ile konuşmak anlamına geliyor.”

“Avrupa’nın bu savaşla bölünmesine izin vermemeliyiz”

Fransa’nın savaşa katılmayacağının bir kez daha altını çizen Macron, Rusya’nın bu savaşı askerî olarak kazanmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Avrupa’daki bazı ülkelerin savaşta tek taraflı önlemler aldıklarını öne süren Macron, birlik üyelerine seslendi ve “Avrupa’nın bu savaş ile bölünmesine izin vermemeliyiz. Avrupa’nın bölünmesi Rusya’nın savaşının amaçlarından biri” ifadelerini kullandı.

Kaynak: France 24

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.