Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili’de halk, diktatör Pinochet dönemine ait anayasanın değiştirilmesini istemedi

Şili’de diktatör Augusto Pinochet döneminde yazılan anayasanın yerini alması öngörülen yeni anayasa için yapılan referandumdan hayır çıktı. Sosyal haklar bakımından “ilerici” olarak görülen yeni anayasa, referanduma katılanların yüzde 62’si tarafından reddedildi. Anayasa taslağını hazırlayan hükümet ise birçok kuruluş ve parlamento ile uzlaşarak yeni bir anayasa taslağı hazırlama sözü verdi.

Şili’de diktatör Augusto Pinochet dönemi anayasanın yerini alması öngörülen yeni anayasa, halkın büyük bir çoğunluğu tarafından kabul görmedi. Dün (4 Eylül) düzenlenen referanduma katılanların yüzde 62’si, anayasanın taslağının yürürlüğe konulmasına karşı ret oyu kullandı. Yeni anayasa metnine destek verenlerin oranı ise yüzde 38’de kaldı.

Böylece Pinochet döneminde hazırlanan ancak birçok kez revize edilen anayasa yürürlükte kaldı.

Referandumda reddedilen anayasa taslağı ise Ekim 2019’da Şili’de başlayan ve beş aydan fazla süren protestoların ciddiye alındığına dair bir yanıt olarak görülüyor. Sosyal patlama adı verilen hükümet karşıtı protestolarda halkın talebi yeni bir anayasa yazılmasıydı.

Protestolardaki yeni anayasa talebi ve sosyal adalet isteği de ciddiye alınarak hazırlanan taslakta cinsiyet kimliklerinin eşitliği, sosyal haklar, çevre ve yerli hakları bir önceki anayasaya oranla oldukça geliştirilmişti.

Yeni bir taslak metin daha hazırlanacak

Yeni anayasanın yürürlüğe konması için süreç boyunca kampanya yürüten Karol Cariola, dün (4 Eylül) geç saatlerde yenilgiyi kabul etti. Öte yandan Cariola, yeni bir taslak metin hazırlama konusunda ise önlerinde bir engel olmadığının da altını çizdi.

Hükümeti ağırlıklı olarak yeni anayasa taslağına sıcak bakanlardan oluşan Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ise vatandaşlarını dinleyeceklerini ve kabinede birtakım değişiklikler yapacağını söyledi. “Halkın sesini dinlemek zorundayız” diyen Boric, yeni bir anayasa taslağı için de söz verdi. Ayrıca Boric, yeni bir anayasa taslağı hazırlarken parlamento ve çeşitli kuruluşlarla birlikte çalışacağını belirtti.

Anayasa taslağına ret kampanyası yürüten merkez sağ ve merkez sol partiler ise Boric’in uzlaşarak yeni bir anayasa taslağı yazma teklifine sıcak bakıyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.