Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail, Şirin Ebu Akile’nin “muhtemelen” bir İsrail askeri tarafından vurulduğunu açıkladı

İsrail ordusu, El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile’yi öldüren kişimin “muhtemelen” bir İsrail askeri olduğunu açıkladı ve Akile’nin öldürülmesini “bir kaza” olarak nitelendirdi.

El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile, mayıs ayında işgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampında İsrail askerleri tarafından açılan keskin nişancı ateşi sonucu başından yaralanmış ve hayatını kaybetmişti.

İsrail, Akile’nin öldürülmesinin ardından askerî bir soruşturma başlamıştı. İsrail ordusu, Akile’yi öldüren kişinin “muhtemelen” bir İsrail olduğunu açıkladı fakat gazetecinin kasten vurulmadığına kanaat getirdi.

Soruşturmanın sonuçlarını açıklayan İsrailli üst düzey bir ordu yetkilisi, keskin ateşin nereden açıldığına dair kesin bir sonuca varamadıklarını ancak olayın “yüksek ihtimalle” bir kaza olduğunu söyledi. Yetkili, “(Asker) Onu yanlış anladı. Askerin anlık bildirimleri bir kesinlikle bir yanlış anlamaya işaret ediyor” dedi.

Söz konusu saldırıya karışan askerler hakkında da bir soruşturma açılmayacağı belirtiliyor.

“Küstah bir yalan”

Filistin adına üç ay önce bir soruşturma yürüten başsavcı Ekrem el Hatib ise öldürüldüğü sırada Akile’nin yakınlarında Filistinli askerler bulunmadığını, dolayısıyla gazetecinin İsrailli askerler tarafından bilerek vurulduğunu öne sürmüştü.

İsrail tarafı ise bunu “küstah bir yalan” olarak nitelendirmişti. Gazetecinin İsrail ve Filistin güçleri arasındaki bir çatışmada öldüğünü belirterek gerçeğin yalnızca Filistin’de bulunan merminin balistik analizi ile ortaya çıkabileceğini söylemişti.

El Cezire için 20 yıldan fazladır Batı Şeria’yı takip eden ve Arap dünyasınca tanınan Akile’nin ailesi soruşturmayı eleştirdi ve İsrail’in “sorumluluktan kaçıp gerçeği gizlemek” istediğini belirtti:

“İsrail savaş suçlularının kendi suçlarını araştıramadığını aslında herkes biliyor. Ancak yine de son derece kırgın, kızgın ve hayal kırıklığına uğramış haldeyiz.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.