Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile, İsrail askerleri tarafından öldürüldü

El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile, işgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampında İsrail askerleri tarafından öldürüldü. İsrail, Akile’nin öldürülmesi ile ilgili askeri soruşturma başlatıldığını açıklarken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, gazeteci Şirin Ebu Akile’nin İsrail askerleri tarafından açılan keskin nişancı ateşi sonucu başından yaralandığını ve hayatını kaybettiğini açıkladı. El Cezire televizyonu, muhabirleri Akile’nin İsrail ordusunun Cenin’deki mülteci kampına düzenlediği baskını takip ederken öldürüldüğünü aktardı. Görgü tanıkları Akile’nin öldürüldüğü esnada üzerinde “basın” yazan bir yelek giydiğini belirtti.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Quds gazetesinde çalışan başka bir Filistinli gazetecinin de vurulduğunu fakat durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Kanaldan açıklama: “Meslektaşımızın öldürülmesinden İsrail hükümeti sorumlu”

El Cezire sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gazeteci Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesinden İsrail hükümetini sorumlu tuttu. Basın mensuplarının görevlerini gerçekleştirmesinin engellendiğini belirten El Cezire’nin açıklamasında, “İsrail işgal güçleri, muhabirimiz Şirin Ebu Akile’ye soğukkanlılıkla, uluslararası yasaları ve normları ihlal ederek ve önceden tasarlanmış bir cinayetle suikast düzenledi. Meslektaşımızın öldürülmesinden İsrail hükümetini sorumlu tutuyoruz” ifadesine yer verildi.

İnceleme başlatıldı

Olayla ilgili inceleme başlatıldığını belirten İsrail ordusu, askerlerin Cenin mülteci kampında terör şüphelilerini yakalamak için terörle mücadele faaliyeti yürüttüğünü açıkladı. İsrail askerlerinin mülteci kampına müdahalesi esnasında birçok Filistinlinin İsrailli askerlere ateş açtığı öne sürülen açıklamada, “Silahlı kişilere karşılık verildi ve vurulanların da olduğu tespit edildi” denildi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, “Topladığımız bilgilere göre, gazetecinin talihsiz ölümünden o sırada ayrım gözetmeksizin ateş açan silahlı Filistinlilerin sorumlu olması muhtemel görünüyor” diye konuştu. Bennett, Filistin Yönetimi’nin İsrail’in ortak otopsi talebini reddettiğini de söyledi.

Naftali Bennett

“Çok saygın bir gazeteci”

El Cezire’den Nida İbrahim, Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasından başka bir şey bilmediğini ve basına yansıyan videolarda Akile’nin kafasından vurulduğunu gördüğünü söyledi. İbrahim, “Bu durum tahmin edersiniz ki Akile ile birlikte çalışan gazeteciler için bir şok” dedi.

Ebu Akile’nin 2000 yılından itibaren El Cezire’de çalıştığını belirten İbrahim, “Çok saygın bir gazeteciydi” diye konuştu.

Kaynak: Reuters, Al Jazeera

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.