Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katılım bankalarına AKP’li yönetici- Dört bankada dokuz AKP’li eski bakan ve bürokrat görev yapıyor

Barış Yalınkılınç

AKP döneminde siyaset ve bürokratlık yapmış dokuz kişi, halen faaliyette bulunan altı katılım bankasının dördünün yönetiminde görev yapıyor. Bu kişiler, yönetim kurulu üyeliklerinde çifte maaş ve huzur hakkı adı altında ücret alıyor. Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de geçtiğimiz hafta, daha önce de görev yaptığı Albaraka Türk Yönetim Kurulu Üyeliği’ne tekrar seçildi.

Kamuda görevli bürokratların ve eski siyasetçilerin, kamuya bağlı şirket ve bankalarda görev yaptığı, ek maaş ve huzur hakkı aldığı muhalefet milletvekilleri tarafından gündeme getirilmişti. Bankalarda yönetim kurulu üyesi olanlar, yönetim kurulu üyesi maaşı alırken, şirketteki farklı komisyonlarda görev almaları halinde ise her komisyon toplantısına katıldıklarında ayrıca “huzur hakkı” adı altında ek ücret alıyor. Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankası katılım bankacılığı alanında faaliyet gösteriyor.

AKP’de siyaset yapan kişilere görev veriliyor

Katılım Bankacılığı, AKP iktidarında bankacılık sistemine katıldı ve kurumsallaştı. AKP öncesi dönemde ise bu tür kuruluşlar “Özel Finans Kurumu” adı altında faaliyet gösteriyordu. Katılım bankalarının yönetim kurullarında AKP’de siyaset yapmış ya da üst düzey bürokrat olarak görev yapmış ve yapmakta olan kişilere görev veriliyor. 

Pakdemirli ikinci kez Albaraka Türk yönetiminde

Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Mart 2016’da Albaraka Türk Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmıştı. Pakdemirli, Temmuz 2018’de Tarım ve Orman Bakanı olarak atanınca Albaraka Türk’deki görevinden istifa etmişti. 4 Mart 2022’de bakanlık görevinden “affını” isteyen Pakdemirli, 24 Ağustos 2022 tarihinde yönetim kurulu üyeliğine getirildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan Vakıf Katılım’da 

Halen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Nadir Alpaslan aynı zamanda Kuveyt Türk Katılım Bankası’nda yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak da çalışıyor. 

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ise hem Kuveyt Türk hem de Vakıf Katılım Bankası’nın yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Vakıf Katılım’ın iki yönetim kurulu üyesi de AKP bürokratı ve bunlardan biri halen Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi olan Servet Bayındır. 

Vakıf Katılım’ın diğer yönetim kurulu üyesi ise 29 Haziran 2016’da Hazine Müsteşarı olarak göreve başlayan ve aynı zamanda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İcra Kurulu üyeliği de yapan Osman Çelik, 2017-2021 tarihleri arasında da Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.  AKP kurucu üyelerinden, 22. Dönem AKP İstanbul Milletvekili İlhan Albayrak da Vakıf Katılım’ın yönetim kurulunda görev yapıyor.

Emlak Katılım Bankası’nda üç AKP’li üye

Emlak Katılım Bankası Yönetim Kurulunda ise AKP’li üç kişi yer alıyor. Emlak Katılım’ın yönetim kurulu başkanlığını yürüten Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, 2003’te İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, 2011’de İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2013’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapmıştı. 

Emlak Katılım Yönetim Kurulu Başkan vekili Erdem Cantimur da 22. Dönem AKP Milletvekilliği ve 2012 – 2015 yılları arasında Maliye Bakanlığı’nda bakan yardımcısı olarak görev yaptı. 

AKP Fatih İlçe Teşkilatı’nın iki numaralı kurucu üyesi ve 2002’de AKP milletvekili adayı olan Hasan Suver, Emlak Katılım Bankası Yönetim Kurulu üyeleri arasında. Suver, Fatih Belediyesi’ nde üç dönem meclis üyesi olarak görev yaptı ve bu sırada başkanvekilliği görevini de yürüttü. 2018-2019 arasında Fatih Belediye başkanlığı yaptıktan hemen sonra 2019’da Cumhurbaşkanı Kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcılığı’na atandı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.