Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” tehdidine ABD’den tepki: “Yunanistan’ın Ege adaları üzerindeki egemenliği tartışmaya kapalı”

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim giderek tırmanırken, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) de konuya dair bir açıklama geldi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” cümlesini “son derece yararsız” olarak nitelendiren ABD Dışişleri Bakanlığı, “Yunanistan’ın Ege adaları üzerindeki egemenliği tartışma konusu değil” dedi.

Kathimerini’nin aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son zamanlarda Yunanistan hakkında yaptığı açıklamalar sorulduğunda sözcü şu yanıtı verdi:

“Özellikle Rusya’nın egemen bir Avrupa devletini işgal ettiği bir dönemde NATO üyeleri arasında gerilimi artırabilecek açıklamalar son derece yararsız. Tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli ve korunmalı. Yunanistan’ın bu adalar üzerindeki egemenliğinin tartışmaya açılması söz konusu değil.”

Açıklamanın devamında ise “ABD, NATO müttefiklerini barışı ve güvenliği korumak için birlikte çalışmaya ve anlaşmazlıkları diplomatik yollarla çözmeye davet etmeye devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Eylül Cumartesi günü Samsun Çarşamba Havalimanı’ndaki TEKNOFEST 2O22’de konuşmuş ve Yunanistan’a sert tepki göstermişti. Atina’nın S-300’ler ile Türkiye’yi tehdit ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Yunan tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. İzmir’i unutma. Aynı Türkiye şimdi kimi alanlarda dünyanın gelişmiş ülkelerinin üzerine çıkan başarılarla kendini ispat ettiriyor. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.

Dün ise Bosna Hersek ziyareti kapsamında konuşan Erdoğan, Atina’ya uyarılarını bir kez daha yinelemiş ve kendisine “Türkiye, Yunanistan’a askeri operasyon düzenlemeyi düşünüyor mu?” sorusunun sorulması üzerine şu yanıtı vermişti:

“Benim bu anlattıklarım bir rüya değil. Bire gece ansızın gelebiliriz diyorsak ne dedim vakti saati geldiğinde bir gece ansızın gelebiliriz. niye? Ellerinde bu adalar var, bu adalarda üsler var buralardan hareketle bize gayrimeşru tehditler devam ederse sabrın da bir sonu vardır. Sabrın sonu geldiği anda sabrın sonu selamettir. Selameti gördüğümüz anda bunu da Yunanistan’ın ben bildiğine inanıyorum. O vakit saat gelir, gereği yapılır. Radar kilitlemesi şu, bu adımları atmak hayra alamet değil.”

Kaynak: Kathimerini

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.