Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki ülke daha eklendi: İşte pasaportsuz seyahat edilen ülkeler

Yurtdışına seyahat etmeyi düşünen vatandaşlar ilk olarak vize ve pasaport gerektirmeden girebilecekleri ülkeleri araştırmaya başlıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yaptığı son anlaşmalarla kimlikle gidilen ülkeler listesine iki ülke daha eklendi.

Erdoğan, üç günlük Balkan turunda Bosna-Hersek ve Sırbistan ile kimlikle seyahat döneminin başladığını duyurdu. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Sırbistan ve Bosna Hersek’e kimlik ile seyahat edebilecek.

Türkiye’nin pasaport olmadan kimlik kartı ile ziyaret edebileceği ülke sayısı beşten yediye yükseldi. Bu ülkelere yeni kimlik kartları (çipli kimlik kartı) ile pasaport olmadan seyahat yapılabiliyor. Vatandaşlar, Türkiye’den kimlikle gidilen ülkelerin hangileri olduğunu araştırmaya başladı. İşte detaylar…

Kimlikle gidilen ülkelerin listesi

Ukrayna: Ukrayna’ya vize ve pasaport olmadan 180 gün içinde 90 güne kadar giriş izni bulunmaktadır. Ancak ülkeye girebilmek için yeni tip fotoğraflı ve çipli kimlik kartı olmalıdır.

KKTC: Yeni çipli kimlik kartı ile 30 güne kadar vize almaya ihtiyaç duyulmadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gidilebiliyor. Eski ve fotoğrafsız kimlikler artık KKTC girişlerinde kabul edilmiyor.

Moldova: Çipli kimlik ile 90 günü aşmamak kaydıyla Moldova’ya gidilebiliyor.

Gürcistan: Gürcistan’ı ziyaret etmek isterseniz yeni fotoğraflı ve çipli kimlik kartı ile bir yıla kadar ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Azerbaycan: 3 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan bildiriyle Türkiye ile olan vize uygulaması kaldırılan Azerbaycan’a vize almadan, pasaport göstermeden sadece yeni tip fotoğraflı ve çipli kimlik belgenizle seyahat edebilirsiniz. 90 günü aşmamak kaydı ile pasaportsuz giriş-çıkış yapılabiliyor.

Bosna-Hersek: Balkan turu kapsamında Bosna-Hersek’te bulunan Erdoğan, “Bundan böyle Bosna Hersek’ten Türkiye’ye, Türkiye’den Bosna Hersek’e kimlik kartıyla seyahat yapılabilecek” dedi. Buna göre artık Bosna’ya kimlik ile seyahat edilebilecek.

Sırbistan: Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye ile Sırbistan arasında kimlikle seyahat edilmesine imkân sağlayacak protokolü imzaladık. Değerli dostum Aleksandar Vucic ile ülkelerimiz arasındaki ilişkileri yeni bir seviyeye çıkaracağına inandığımız bu protokolün hayırlı olmasını diliyorum” ifadesini kullandı. Bundan sonra Sırbistan’a da kimlik ile seyahat edilebilecek.

Öte yandan, Bosna Hersek ve Sırbistan’a kimlikle ne zamandan itibaren gidilebileceği ise henüz belli olmadı.

Okuyun: Vize krizi: Bileti yananlar, Erasmus’a gidemeyenler, üç kez üst üste ret yiyenler

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.