Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara-Vaşington hattında Biden-Erdoğan zirvesi hazırlığı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın bu ay içinde görüşmesi planlanıyor. Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Ankara ile Vaşington’un olası bir görüşme için temas halinde olduğunu belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ay sonunda Vaşington’a bir ziyaret düzenlemesi ve bu ziyaret çerçevesinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi bekleniyor. Reuters’a konuşan Türk yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın olası görüşmesinde gündemde olacak konuları şöyle sıraladı: Ankara ile Moskova arasında giderek artan ilişki, Türkiye’nin ABD’den satın almak istediği F-16’lar, Suriye’deki son durum ve Ukrayna savaşı.

NATO üyesi Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini eleştirmiş ve Ukrayna’ya gönderdiği Bayraktar TB2 SİHA’ları ile savaşın gidişatına önemli derecede etmişti. Öte yandan başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin Moskova’ya uyguladığı yaptırımlara katılmamış, Moskova ve Kiev arasında bir denge politikası izlemeye çalışmıştı.

“Batı tahrik üzerine kurulu bir politika yürütüyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak Sırbistan ziyareti için basın mensuplarının karşısına geçtiğinde Ukrayna savaşının gidişatına dair önemli açıklamalarda bulunmuş ve ilk kez Batı’nın tavrını eleştirmişti. “Batı’nın takındığı tavrı doğru bulmuyorum” diyerek sözlerine başlayan Erdoğan, şöyle konuşmuştu: “Tahrik üzerine kurulu bir politika güden Batı var. Böyle bir savaşı tahrik üzere yürütmeye gayret ettiğiniz sürece oradan netice almakta mümkün olmayacaktır. Nitekim şu anda bu savaşın kazananı var diyebilir miyiz? Bu savaşın kazananı yok. Ama ben inanıyorum ki kaybedeni çok.”

Son görüşme haziran ayındaydı

Biden ile Erdoğan son olarak haziran ayında NATO Liderler Zirvesi’nde görüşmüş ve iki liderin görüşmesinin ardından Biden, Türkiye’ye F-16 satışını desteklediğini ve satış için gereken Kongre onayını alacağını ifade etmişti. Türk yetkili, “Biden ile görüşmeden sonra Amerikan yönetimi F-16’lar gibi bazı önemli konularda talep ettiğimiz şekilde adımlar attı. Şimdi de benzer şeylerin olabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“F-16 vermedikleri taktirde başka ülkelerden alırız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün (9 Eylül) cuma namazı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlarken F-16’lar konusuna da değinmişti. “Temenni ediyorum ki Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin” diyen Erdoğan, ABD’nin F-16’ları satmaması halinde başka ülkelerden savaş uçağı tedarik edilebileceğinin sinyallerini vermişti.

Erdoğan şöyle konuşmuştu: “Temenni ediyorum ki bu ilişkide Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin. Yani farklı yollardan kastım, dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil. İngiltere satıyor, Fransa satıyor, Rusya satıyor, her yerden bunu temin mümkün. Bunun için de bize sinyal çakanlar var.”

Gündemde Suriye ve Yunanistan da olabilir

Görüşmede Suriye’deki son durumun da konuşulabileceğini ifade eden Türk yetkili, “Suriye’de artık yeni bir sayfa açılabilir ve ABD’nin bu anlamda bir adım atması gerekiyor. YPG tehdidinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bazı yetkililer bu durumunun farkında” dedi.

Son günlerde Atina ile Ankara arasında giderek artan gerilime de dikkat çeken Türk yetkili, Biden ile Erdoğan arasındaki görüşmede Türkiye-Yunanistan arasındaki sorunların da masada olabileceğini aktardı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.