Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan-Biden görüşmesi sona erdi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme sona erdi. İki liderin NATO Liderler Zirvesi kapsamında bulundukları İspanya’nın başkenti Madrid’deki görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü.

İkili görüşme öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile tekrar bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu:

“NATO’nun güçlenmesine yönelik adımlarda özellikle Rusya-Ukrayna krizi ele alınacak. Temennimiz o ki Rusya-Ukrayna olayında hububat konusunda meydana gelen gelişmeler, bunun yanı sıra akaryakıtla ilgili gelişmeler. Bu konuda bizler denge politikasıyla süreci sürdürüyoruz. Temennimiz odur ki bu denge politikasıyla netice alalım.”

ABD Başkanı Biden da görüşme öncesinde Erdoğan’a, Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılların çıkarılmasındaki çabaları ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Beyaz Saray’dan dün görüşmeye dair paylaşılan bilgi notunda, Biden’ın NATO Zirvesi’nde Erdoğan ile görüşmeyi sabırsızlıkla beklediği belirtilmişti.

Görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan paylaşılan açıklamada ise ABD Başkanı Biden’ın, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmaya davet edilmesinin önünü açan üçlü bir anlaşmaya varmasını memnuniyet ile karşıladığının altı çizildi.

İki liderin Ukrayna savaşının yanı sıra tahıl ihracatı, Ege ve Suriye’de istikrarı korumanın önemini de konuştuğu belirtilen açıklamada, “İki lider ikili ilişkilerde yakın istişarelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldılar” denildi.

En önemli konu F-16’lar

Liderlerin görüşmesindeki en önemli konulardan birinin F-16’lar olması bekleniyordu. Türkiye, Ekim 2021’de ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunmuştu. Vaşington ise şu ana kadar satışla ilgili herhangi bir görüş belirtmekten kaçınmış fakat ABD Kongresi üyeleri, Biden’a yazdıkları mektuplarda “Türkiye’ye F-16 satma” çağrısında bulunarak, bu konudaki endişelerini dile getirmişlerdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da nisan ayında ABD Kongresi’ne gönderdiği mektupta, Türkiye’ye potansiyel F-16 satışının Vaşington’un ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağını ve NATO’nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğini belirtmişti.

Liderlerin görüşmesinin öncesinde ABD Ulusal Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Biden yönetiminin Türkiye’nin F-16’larını modernleştirme planlarını desteklediğini söyledi. PBS Dış İlişkiler ve Savunma Muhabiri Nick Schifrin’in sorularını yanıtlayan Wallander, “ABD, Türkiye’nin F-16 filosunu modernleştirme planlarını destekliyor. Çünkü bu NATO’nun güvenliğine de katkı sağlıyor” demişti.

İki liderin üçüncü yüz yüze görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın görüşmesi, Biden’ın göreve başladığından beri üçüncü yüz yüze görüşmeleri olma niteliği taşıyor. İki lider ilk kez 14 Haziran 2021’de NATO Liderler Zirvesi kapsamında bulundukları Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelmiş ve görüşme 90 dakika sürmüştü. Liderlerin bir sonraki görüşmeleri ise 31 Ekim 2021’de İtalya’nın başkenti Roma’daki G20 Liderler Zirvesi kapsamındaydı.

Erdoğan ile Biden arasındaki son temas ise 10 Mart’taydı. İki lider, 45 dakika süren telefon görüşmelerinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını, bölgesel gelişmeleri ve Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğini ele almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.