Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Türkiye’ye F-16 satışı iyi niyet mektubu: “Çıkarlarımız ile uyumlu”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi’ne gönderdiği mektupta Türkiye’ye potansiyel F-16 satışının Vaşington’un ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağını ve NATO’nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğini belirtti.

Reuters haber ajansının duyurduğu ABD Dışişleri Bakanlığı mektubu, bakanlığın Yasama ve Kongre İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naz Durakoğlu tarafından imzalandı. 17 Mart’ta yazılan mektupta, Türkiye ile ABD arasındaki gergin ilişkiler kabul edilirken; Ankara’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin ve savunma bağlarının altı çizildi.

Satış için herhangi bir güvence sunmayan mektupta, Ankara’nın Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin ardından Vaşington’un cezai eylemleri “ödenen önemli bir bedel” olarak vurgulandı. Mektupta, “Biden yönetimi, bu satışın ABD ulusal güvenliğinin yanında NATO ittifakının birliği, ekonomik ve ticari çıkarlarıyla uyumlu olacağına inanmaktadır. Önerilen satış, Dışişleri Bakanlığı’nın onaylaması halinde Kongre’den bir bildirim gerektirecektir” ifadeleri yer aldı.

Ne olmuştu?

Türkiye, Ekim 2021’de ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunmuştu. Vaşington ise şu ana kadar satışla ilgili herhangi bir görüş belirtmekten kaçınmış fakat ABD’li Kongre üyeleri Başkan Joe Biden’a yazdıkları mektuplarda “Türkiye’ye F-16 satma” diyerek, bu konudaki endişelerini dile getirmişlerdi.

Uzmanlar, Türkiye’nin F-16 talebinin, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerindeki ısrarı ve sorunlu insan hakları sicili nedeniyle Kongre’den onaylanması zor gözüktüğünü söylüyor. Türkiye, Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri sonrasında Lockheed Martin tarafından F-35 ortak üretim programından çıkarılmıştı.

Ankara’nın S-400’leri almasının ardından, ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve SSB Başkanı İsmail Demir’in de aralarında bulunduğu dört kurum yetkilisine yönelik yaptırımlar 7 Nisan’da yürürlüğe girmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart’ta ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, Vaşington’un Türkiye’nin savunma sanayisine yönelik uyguladığı haksız yaptırımları kaldırmasının zamanının geldiğini söylemişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.