Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den S-400’ler için çözüm önerisi: “Ukrayna’ya gönderin”

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ilişkilerinin en temel anlaşmazlık alanlarından biri Rusya’dan temin edilen S-400 hava savunma sistemlerinin geleceğiydi. Rusya’dan satın aldığı S-400’ler nedeniyle Vaşington yönetimi tarafından CAATSA yaptırımları uygulanmaya başlanan Türkiye, F-35 programından da çıkartılmıştı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 25. gününe girerken; ABD yönetiminden “S-400’leri Ukrayna’ya gönderin” önerisi geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerini, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta Rus birliklerine karşı kullanması için Ukrayna’ya göndermesi için Ankara’ya gayri resmi bir teklifte bulundu.

Reuters haber ajansına konuşan üç kaynağa göre ABD’li yetkililer, geçen aylarda bu öneriyi gayri resmi olarak Türk mevkidaşlarına sunsalar da resmi olarak bir talepte bulunmadı. Haberde, bu konunun en son ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın ziyaretinde de gündeme geldiğinin altını çizildi. Sherman, 4 Mart’ta Türkiye’ye gelmişti. 

Reuters’a konuşan kaynaklar, Ankara’nın Vaşington’un bu önerisini geri çevirdiğini iddia etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Reuters’ın yorum talebine yanıt vermedi. Uzmanlar, Ankara’nın Vaşington’un bu önerisini kabul etmesi halinde, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkilerin birdenbire kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

Biden yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana, S-300 ve S-400 savunma sistemlerini kullanan müttefiklerinden bu silahları Ukrayna’ya devretmesini istiyor. 

Haberde ABD’li yetkililerin, Türkiye’yi Vaşington’un yörüngesine çekmek için bu fırsatı değerlendirmek istediği ve iki ülke arasında gergin seyreden ilişkileri rayına oturtmak için “yaratıcı” yollar bulma çabalarının son haftalarda hızlandığı belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Türkiye ziyareti çerçevesinde Habertürk’e verdiği demeçte, “Sanırım herkes S-400’lerin uzun bir süredir Ankara ile Vaşington arasında devam eden bir sorun olduğunu biliyor. Belki de biz şu an bu soruna yeni bir çözüm bulabiliriz” demişti. Sherman’ın bu açıklamasına ne Beyaz Saray ne de ABD Dışişleri Bakanlığı yanıt verdi. 

ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle Ankara’ya yaptırım uygulama kararı almış ve F-35 projesinden çıkartmıştı. 

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.