Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20 aydır eylem yapan Kayı İnşaat işçileri tüm haklarını kazandı

20 aydır hak edişlerini almak için eylem yapan ve hukuki mücadele veren Kayı İnşaat işçileri tüm haklarını kazandı. Kayı Holding’in Cezayir’deki inşaatlarında çalışan ve üç yıldır maaşlarını alamayan inşaat işçileri, Koray Holding’in patronu Orhun Kartal hisseler üzerindeki haczi kaldırmadığı için hak edişlerini alamıyordu.

İnşaat-Sen Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, Kayı Holding’in Cezayir’deki inşaatlarında çalışan ve üç yıldır maaşlarını alamayan inşaat işçilerinin tüm haklarını aldıklarını duyurdu. Kayı İnşaat işçileri, Kayı İnşaat’ın Gaziantep Şehir Hastanesi’ndeki hisselerinin Rönesans Holding’e satışı ile haklarını alacaktı. Hisseleri alacak olan Rönesans Holding, hisselerdeki haczin kaldırılmasını istemişti ancak Kayı İnşaat’ın eski ortağı ve Koray Holding’in patronu Orhun Kartal, hisseler üzerindeki haczi kaldırmayarak, işçi alacaklarının ödenmesinin önüne geçmişti.

“Konkordato ve iflas davaları işçilerin lehine değişecek”

Konkordato ve iflas davalarında işçilerin yok sayıldığına dikkat çeken İnşaat-Sen Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu 2 Ekim saat 14.00’te İstanbul Şişli’de kutlama yapacaklarını duyurdukları açıklamada mücadele sürecini şöyle özetledi:

“Mücadelemiz başladığında ortada sadece patronun 2 yıldır süren “ödeyeceğim” vaadi vardı. Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz, şirketin kasasını çoktan boşaltmıştı. 2021 Ocak ayında İstanbul’da başlayan ve bir ay boyunca kesintisiz süren direnişimizle bu bireysel oyalama dönemini kapattık. Kayı İnşaat’a konkordato adımını attırdık. Konkordatonun ilanı mücadelemiz için en önemli dönemeç oldu. Konkordato sürecinde Kayı İnşaat’a ait elimizde tek bir somut varlık Gaziantep Şehir Hastanesi hisseleriydi. Bu varlığı konkordato ile açığa çıkardık. İlk duruşmada “iflas” diyerek sıraya dizilen onlarca banka vardı. İflas bankalara yarayacaktı. konkordato işçiler lehine uzatıldı. Bankalar geri adım attı, diğer alacaklılar geri adım attı. Bu ülkenin konkordato ve iflas davaları artık değişecek.”

Erdoğan ödül vermişti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılında Türkiye Müteahhitler Birliği ve Ekonomi Bakanlığı’nın yaptığı törende Dünya’nın En Büyük Müteahhitleri Listesi’nde yer alan Kayı İnşaat’a başarı plaketi vermişti. Kayı İnşaat’a aynı ödülün  dokuz kez verildiğine dikkat çeken işçiler, Erdoğan’a seslenerek, “Kayı İnşaat’ın sahibi Coşkun Yılmaz’a plaket veriyordun, onun yanındaydın. Karda kışta Türkiye’nin dört bir yanından gelen işçiler burada, neden bizim sesimizi duymuyorsun” demişti.

“Bu rezillik bitsin”

Medyascope muhabiri Ufuk Çeri’ye konuşan Kayı İnşaat işçisi Ali Bahri Öksüz, “Biz bütün engelleri kaldırdık, önümüzde tek bir engel kaldı, Orhun Kartal. Biz yılmayacağız, mücadeleye devam edeceğiz. İşçi alacaklarını düşün, haczi kaldır. Siz patronsunuz, sıkıntılarınızı aranızda giderin. Biz paralarımızı alalım, çocuklarımızın geleceğini kurtaralım. Bu rezillik bitsin, üç yıldır mücadele ediyoruz, yeter artık” demişti. Kayı inşaat işçileri Salih Dağlı ve Cavit Yalçın “Yoksulluk Halleri” haber serisinde konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.