Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kış aylarında süt krizi yaşanabilir – “Süt üretmekten vazgeçen çiftçi, hayvanını kesime gönderiyor”

Barış Yalınkılınç

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru “kış aylarında çok daha büyük bir süt krizi ile karşılaşmamak için Ulusal Süt Konseyi’nin şimdiden fiyatları arttırması lazım” dedi. Çiğ süt üreticileri ise çiğ sütün litresinin 9-10 TL olmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 11 Ağustos’ta yayınladığı Süt ve Süt Ürünleri 2022 Haziran verilerine göre toplanan inek sütü miktarı bir önceki yıla göre yüzde 2,9, içme sütü üretimi ise yüzde 6,1 oranında azaldı. Konuya ilişkin Medyascope’a bilgi veren Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Bir litre sütün maliyeti 7,8 lira iken, sütün litre fiyatı destekleme primi ile birlikte 7,7 TL oluyor. Prim, enflasyon karşısında daha ödenmeden eriyor. Bu maliyetlerle kimse, özellikle küçük üretici hayvanını besleyemez, kesime gönderir” dedi. 

Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün üreticilerden alış fiyatını, 2022 başından bu yana üç kez artırdı. Yıl başında litresi 4,7 Türk Lirası (TL) olan çiğ süt fiyatı, 15 Mayıs itibariyle 7,5 TL’ye ulaştı ve halen bu fiyat uygulanıyor. Maliyetin satış fiyatının üstüne çıkmasıyla birlikte üreticiler, ekimde süte zam yapılacağı beklentisine girdi. Medyascope’un görüştüğü süt üreticileri, yemi kendileri üretse dahi sütün maliyetiyle, satış fiyatının başa baş geldiğini söylerken, çiğ sütün litre fiyatının en az 9-10 TL olması gerektiği görüşünde. 

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, bir litre çiğ sütün üretim maliyetinin 7,8 TL iken, satış fiyatının 7,5 TL olduğuna ve üreticinin zarar ettiğine dikkat çekerek, “Çiğ süt üretiminin devamı için, dönüşü olmayan yola girmeden, bir şeyler yapın” çağrısında bulundu.

“Bu maliyetlerle kimse hayvanını besleyemez, kesime gönderir”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yem fiyatlarının artışına bağlı olarak, üreticilerin “Daha az yem, daha az süt” diyerek verdikleri fabrika yemini azalttıklarını ve hayvanlarını dengeli beslemediklerini açıklamıştı. Doğru, Anadolu’da hayvancılığın yaz aylarında merada yapıldığını ancak kış aylarında hayvanların ahıra alınıp yoğun yem ile beslendiğini belirterek “Bu maliyetlerle kimse özellikle küçük üretici hayvanını besleyemez, kesime gönderir. Kış aylarında çok daha büyük bir süt krizi ile karşılaşmamak için Ulusal Süt Konseyi’nin şimdiden fiyatları arttırması lazım” dedi. Doğru, belirlenen yeni fiyatın 9,5 TL olmasını ve prim desteğinin 1 TL’ye çıkarılmasını beklediğini söyledi.

“Sütün fiyatını alıcısı belirliyor” 

Doğru, Ulusal Süt Konseyi’nde temsil şeklinin değişmesi gerektiğini belirtti ve üreticilerin temsil edilmemesine yönelik eleştirilerini şöyle anlattı: 

Sanayiciler dernek statüsündeki birlikleriyle temsil edilebiliyor ancak üreticiler, üst ve alt yapısını tamamlamış üretici örgütleri ile temsil edilebiliyor. Bu da sadece damızlık ve süt üretici birlikleri ile ziraat odaları oluyor. Halbuki üreticilerin de dernek statüsünde kuruluşları da var. Sanayicinin derneğini kabul ediyoruz, üreticin derneğini neden kabul etmiyoruz? Şu ana kadar Ulusal Süt Konseyi hep sanayicilerin başkanlığındaydı. Sadece bir kere Prof. Dr.  Muhittin Özder hocamız başkan oldu. Sütün fiyatını alıcısı belirliyor. Bu başka hiçbir sektörde görülmeyen bir uygulama.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.