Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK, süt ve süt ürünleri istatistiklerini açıkladı- İnek sütü üretimi önceki yıla göre yüzde 3,3 azaldı, beyaz et üretimi arttı

TÜİK, bugün (11 Ağustos) süt ve süt ürünleri ile kümes hayvancılığı üretim istatistiklerini açıkladı. Yayınlanan verilere göre inek sütü üretiminde geçtiğimiz yıla göre yüzde 3,3 azalma oldu. Beyaz et olarak anılan, tavuk ve hindi eti üretimi ile tavuk yumurtası üretiminde artış oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu durumun sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı istatistiklere göre çiğ inek sütü üretimi önceki yıla göre yüzde 3,3 oranında düştü. İnek peyniri üretimi yüzde 10,6 ve içme sütü üretimi yüzde 4,1 azaldı. Beyaz et olarak anılan tavuk ve hindi eti üretimi ise önceki yıla göre arttı. TÜİK verilerine göre, kesilen tavuk sayısı yüzde 13,3 artarken buna paralel olarak tavuk eti üretimi yüzde 13,4 hindi eti üretimi ise yüzde 11,7 arttı.

Verilere göre tavuk yumurtası üretimi, önceki yıla göre yüzde 2 oranında artarken, haziran ayında, önceki aya göre yüzde 3,9 azaldı.

TZOB Başkanı Bayraktar: “Süt üreticisi korunmalı”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, basın toplantısında süt sektöründeki sorunlara dikkat çekti ve üreticinin bir litre süt satarak ancak bir kilogram yem alabildiğini söyledi. Bunun sürdürülebilir olmadığını, süt üreticisinin başta yem, mazot ve elektrik maliyetlerindeki hızlı yükselişten korunması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:

Bu artışların üretime ve tüketime olası yıkıcı etkilerini azaltmaya yönelik her türlü tedbir hayata geçirilmelidir. Son dönemde yem fiyatları o kadar arttı ki, üreticilerimiz damızlıklarını kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları (düve) ise damızlığa çekmek yerine besleyip kesime göndermeye başladı. Sahada damızlık hayvan kesimlerinin hala devam ettiğini artık kabul etmemiz gerekiyor.

“Damızlık hayvanlarda beslenme hastalıkları artmaya başladı”

Hayvanların sağlıksız beslendiğini dile getiren Bayraktar, “Üreticilerimiz, ellerinde tuttukları hayvanlarına ise ‘daha az yem, daha az süt’ diyerek verdikleri fabrika yemini azalttılar, hayvanlarını dengeli beslemekten vazgeçtiler. Dengesiz beslenmeye bağlı olarak damızlık hayvanlarda beslenme hastalıkları ve üremeye yönelik sorunlar artmaya başladı. Yani damızlıklar bir bir elden gidiyor, elde kalanlar ise damızlık vasfını kaybediyor” diye konuştu.

“Aile işletmeleri yok oluyor”

Sektörü ayakta tutanın aile işletmeleri olduğunu söyleyen Bayraktar, üreticilerin para kazanamadıkları anda üretimi bırakıp şehirlere göç ettiğini hatırlatarak “En büyük kayıp, işi bilen kalifiye elemanların kaybedilmesi, süt fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önlemeye çalışmak üretimin azalmasıyla birlikte daha yüksek enflasyon olarak bize geri dönecektir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.