Kemal Kurkut davası | Sanık polis: “Doğru sanıklar dinlenseydi her şey ortaya çıkardı”

Diyarbakır’da, 2017 yılındaki Nevroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un öldürülmesiyle ilgili davada beraat kararının İstinaf Mahkemesince bozulmasının ardından sanık polis memuru Yakup Şenocak’ın yargılanmasına devam edildi. Şenocak, “Doğru sanıklar dinlenseydi her şey ortaya çıkardı. Ben suçsuzum. Beraatımı istiyorum” dedi. Duruşma, 17 Ocak 2023’e ertelendi.

Avukatlar sanık polisin tutuklanmasını talep etti

İstinaf Mahkemesi’nin beraat kararını bozma kararının ardından Kemal Kurkut davasına Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Sanık polis Yakup Şenocak, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanırken, avukatı Ahmet Fırat, Kurkut ailesinin avukatları Serdar Çelebi, Mehmet Emin Aktar ve Cihan Aydın duruşma salonunda hazır bulundu.

Kurkut ailesinin avukatlarından Mehmet Emin Aktar, davanın başından itibaren olay yerinde bulunan tüm tanıkların dinlenmesini talebini yineledi. Dosyadaki delillerin sanığın Kurkut’u kasten öldürdüğünü gösterdiğini vurfulayan Aktar, “Bu içinde bulunduğumuz durum kamuoyunun da vicdanını sızlatmaktadır. Sanık vatandaşları korumakla görevliyken, Kemal Kurkut’u kasten öldürmüştür. Sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Avukat Serdar Çelebi ise, tanıkların olay yerindeki konumları ve kimlik tespitinin bir bilirkişi heyeti tarafından yapılarak mahkeme huzurunda dinlenilmesini talep etti. Çelebi, “Olay yerinde çekilmiş görüntüler var ve olay yerinde çok sayıda polis var. Tanıkların olay anında nerede olduğunu bilirsek, beyanın doğruluğunu tespit edebiliriz. Tanıkların duruş yerlerini bilmiyoruz. Her dinlenilen tanığın görüntülerde nerede olduğunu soralım ve ona göre sorular soralım. Tanıkların doğru söyleyip söylemediklerini bilemiyoruz. Görüntüler incelenmeden ve tanığa bu görüntüler gösterilmeden alınan beyanlar eksik beyanlardır” diye konuştu.

Sanık polisin görevden çıkarma kararı Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı

Avukat Cihan Aydın da İçişleri Bakanlığı’nın Kurkut’un öldürüldüğü 2017 Nevroz kutlamalarına ilişkin “Şartlar oluşmadıkça silah kullanmama” yönündeki genelgesini hatırlattı. Bu yazılı emrin silah kullanan tüm polislere tebliğ edildiğinin Diyarbakır Valiliği İl Disiplin Kurulu kararında mevcut olduğunu söyleyen Aydın, emre aykırılık nedeniyle İl Disiplin Kurulu’nun sanık polisi görevden çıkarma kararı aldığını anımsattı. Aydın, “Sanık polisin bu emre aykırı davranarak üzerine atılı suçu işlemiştir” dedi.

“Doğru sanıklar dinlenseydi her şey ortaya çıkardı”

Söz hakkı verilen sanık polis Yakup Şenocak, hakkında alınan görevden çıkarmaya yönelik idari kararın Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığını söyledi. Beş sene boyunca bu davada kimin şüpheli ve sanık olduğunun tartışıldığını söyleyen Şenocak, “Doğru sanıklar dinlenseydi her şey ortaya çıkardı. Ben suçsuzum. Suçsuzluğumdan dolayı beraatımı istiyorum” diye konuştu.

Duruşma 17 Ocak’a ertelendi

Mahkeme, mahkeme tutuksuz yargılanan sanık polis Yakup Şenocak’ın tutuklanması talebi ve diğer tüm talepleri ret ederek, duruşmayı 17 Ocak 2023’e erteledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.