Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Türkiye ve Suriye arasındaki görüşmeler hızlandı, dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi gündemde

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın son haftalarda Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret ettiği ve Suriyeli mevkidaşı Ali Memlük ile birkaç kez görüştüğü ifade ediliyor. Reuters haber ajansının görüşmelere dair bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı haberinde iki istihbarat şefinin son görüşmesinin bu hafta içerisinde Şam’da yapıldığı kaydedildi. İşte görüşmenin detayları.

Reuters’a konuşan Türk yetkililer, Fidan-Memlük görüşmesinde iki ülkenin dışişleri bakanlarının ilerleyen bir tarihte hangi şartlarda bir araya gelebileceğinin konuşulduğunu aktardılar. “Rusya, Suriye ve Türkiye’nin sorunlarını aşarak iki ülkenin çıkarına olacak bazı anlaşmaların imzalanmasını istiyor” diyen Türk yetkili, Ankara’nın Şam ile yapacağı görüşmelere Suriyeli muhalifleri de dahil etmek istediğini fakat bu talebin karşılanmasının oldukça güç olduğunu söyledi.

Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle Rusya’nın Suriye konusundaki çözüm planını hızlandırdığını belirten Türk yetkili, Şam ve Ankara arasındaki temasların bu nedenle son dönemde sıklaştığını ifade etti. Ukrayna savaşının başlamasıyla Rusya’nın Suriye’deki askerî varlığının azaldığını vurgulayan yetkili, bu boşluğun İran destekli kuvvetler tarafından doldurulmasını istemediklerini söyledi.

Haberde, Fidan ve Memlük’ün iki yıldır konuşmalarına rağmen son aylardaki temaslarının hızlanmasının durumun aciliyetini gösterdiğine dikkat çekildi. Reuters’a konuşan Esad’a yakın bir kaynak ise iki ülke arasındaki görüşmelerin kayda değer hızda devam ettiğini aktardı.

İkili görüşmelere ilişkin Rusya, Suriye ve Türkiye’nin dışişleri bakanlıklarının yanı sıra MİT ve Suriye Enformasyon Bakanlığı da sessizliklerini koruyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.