Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası 2022 Hrant Dink ödülleri sahiplerini buldu

Suikast sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink adına düzenlenen “Uluslararası Hrant Dink Ödülleri”nin bu yılki sahipleri açıklandı. Ödülün Türkiye’deki sahibi Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), yurtdışından sahibi ise Afganistanlı hak savunucusu Shaharzad Akbar oldu.

Uluslararası Hrant Dink Ödül Töreni, her sene olduğu gibi Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de yapıldı. Bu sene 14’üncüsü düzenlenen ve saat 20:00’de başlayan ödül töreninde kazananlar açıklanırken müzik dinletileri de sergilendi.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan ödül komitesi başkanı Prof. Dr. Ahmet İnsel, “Bu gece, ülkemizde demokrasi mücadelesinin güçlenmesine, toplumda daha fazla kök salmasına ve tahakkümcü irade ve güçlerin demokratik yöntemlerle etkisiz bırakılmalarına inancımızı sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.

İnsel’den sonra sahneye çıkan Güney Afrikalı yargıç ve hak savunucusu Albie Sachs ise şunları söyledi: “Bu ödül törenleri, sadece insan hakları konusunda özel ve kayda değer bir şeyler yapmış kişileri seçmek için değil, en derin karanlıklarda bile ışıl ışıl yanan o küçük alevi canlı tutmak içindir.”

2022 Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün Türkiye’deki sahibi Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) oldu. Teşekkür konuşmasını yapan TİHV Başkanı Metin Bakkalcı, “Hâlâ ateşin düştüğü yerdeyiz ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Ödülün yurtdışından sahibi, Afganistan’da kadınlara uygulanan ayrımcılığa karşı mücadele eden hak savunucusu Shaharzad Akbar ise şunları söyledi: “Birbirimiz için ışığı açık tutmanın bir yolunu bulalım. Hrant Dink’in ve Afganistan’daki inanılmaz kadın protestocuların yaptığı gibi adaletsizliğe karşı boyun eğmeden duralım.”

Ödülleri belirleyen jüri üyeleri arasında şu isimler yer aldı: Canan Arın, Maria Ressa, Shahidul Alam, Ishtar Lakhani, Burhan Sönmez, Turgut Tarhanlı, Nilgün Toker, Nouneh Sarkissian, Terry Tempest Wiliiams, Serra Yılmaz ve Rakel Dink.

Törende; Barabar, Gaye Su Akyol ve Artyum Manukyan da şarkılarıyla yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.