Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Babacan Tunceli’de: “Kürt meselesini de Alevi meselesini de çözmenin tam zamanıdır”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin il başkanlığı açılışı için Tunceli’ye gitti. Babacan burada yaptığı konuşmada “Kürt meselesini de Alevi meselesini de çözmenin tam zamanıdır” dedi.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan bugün (17 Eylül) Tunceli’ye gitti. Partisinin Tunceli İl Başkanlığı’nın açılışına katılan Babacan, “Kürt meselesini de Alevi meselesini de çözmenin aslında tam zamanıdır. Türkiye buna hazırdır. Ancak bu cesaret ve samimiyet işidir. Ankara’nın artık cesur olma vakti gelmiştir” diye konuştu.

“Eşit vatandaşlık dev bir adım olacak”

Babacan aynı zamanda hiç kimse için bir imtiyaz istemediklerini vurguladı ve “Biz sadece hakkın terazisinde eşitlenmeyi hedefliyoruz. ‘Eşit vatandaşlık’ hukuku diyoruz. Eşit vatandaşlığın Türkiye’nin pek çok sorununu çözme yönünde dev bir adım olacağını biliyoruz” dedi.

Dersim, tarih boyunca ayrımcılığa maruz kaldı

Babacan konuşmasının devamında şöyle dedi:

“Demokrasi açığı Türkiye’de çok acılar yaşattı, yaşatıyor. Dersim, tarih boyunca ayrımcılığa, haksızlığa maruz kaldı. Bunu çok iyi biliyorum. Sözü yasaklayarak acıları saramazsanız. Sorunları inkâr eden, o sorunu hiçbir zaman çözemez.”

Devletin görevi insanların yaşam tarzına şekil vermek değil

İktidarın hiç kimseye nasıl yaşanması gerektiğini söyleyemeyeceğine değinen Babacan, “Biz burayı özgürlükler ülkesi yapacağız. Herkes kendi inancını, yaşam tarzını nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşayacak. Devletin görevi insanların inancına, yaşam tarzına şekil vermek değil” diye konuştu.

Alevilerin kamuda istihdamının önünde fiili engeller olduğunu vurgulayan Babacan, bundan çok rahatsız olduklarını dile getirdi ve “Hiçbir vatandaşımızın, devlette işe girerken, terfi alırken, üst düzey yönetici olurken ayrımcılığa uğramasına izin vermeyeceğiz” dedi.

“Devlet camilere nasıl destek veriyorsa, aynısı cemevlerine uygulanacak

Cemevlerine, camilere tanınan maddi ve diğer hakların tanınacağını söyleyen Babacan “Devlet camilere nasıl destek veriyorsa, aynısı cemevlerine uygulanacak. Bizim belediyelerimiz imar planlarında cemevlerine yer ayıracak. Özgürlükçü laiklik anlayışımızdan hiçbir zaman sapmayacağız. Tekrar ilan ediyorum: İktidarımız döneminde herkes hakkın terazisinde eşitlenecek” diye konuştu.

“Hedefimiz tam demokratik Türkiye’dir”

Babacan sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim hedefimiz çok açık. Kimliği, dili, dini, mezhebi, siyasi görüşü, yaşam felsefesi ne olursa olsun, herkesin eşit ve onurlu bir vatandaş olduğu Türkiye’dir. Bizim hedefimiz, ‘Hepimizin Türkiye’sidir. Demokratik bir devlet, hiçbir vatandaşını yok sayamaz. Hiçbir vatandaşını beriki, öteki diye ayırt edemez. Bizim hedefimiz tam demokratik Türkiye’dir. Biz demokratız. Bizi herkesten ayıran en önemli ortak paydamız budur. Biz öyle yarım demokratlardan, yüzde 70 demokratlardan değiliz. Biz tam demokratız. Yüzde yüz demokratız. Bizim için demokratlık bir duruştur. Demokratlık; diğerini anlama özelliğidir. Demokrat olmak, aynı zamanda saygı duymak, diğerkâmlıktır. Demokrat olacağız. Özgür olacağız. Eşit olacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.