Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İş Bankası ve Denizbank, Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımını durdurdu

İş Bankası ve Denizbank, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarını Rus ödeme sistemi Mir’i de içine alacak şekilde genişletmesinin ardından bu sistemin kullanımını durdurdu.

İş Bankası ve Denizbank, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımına son verdi. Mir, Rusya’dan Türkiye’ye gelen turistlerin sıklıkla kullandığı bir ödeme sistemi.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC), geçen hafta Mir’i işleten Rus Ulusal Kart Ödemeleri Sistemi’ni (NSPK) de içeren yeni yaptırımlar duyurmuştu. OFAC, Mir’in yayılmasına yardım eden ülkelerin ve bankaların da yaptırımlara maruz kalacağı uyarısında bulunmuştu.

İş Bankası’nın hisseleri, Mir sistemini askıya aldığını duyurmasından hemen sonra yüzde 10 değer kaybetti. Ancak banka, ulusal ve uluslararası kanunlar, düzenlemeler ve ticari iş prensiplerine bağlı olduğunun altını çizdi.

Denizbank yetkilileri de Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, “Şu anda Mir’de hizmet sağlamıyoruz” dedi. Öte yandan bankanın uluslararası ambargo kurallarına uygun hareket ettiği belirtildi.

Rus haber ajansı TASS ise Mir sisteminin hâlâ Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası tarafından kullanıldığını açıkladı.

“Erdoğan’ın ABD gezisiyle ilgisi yok”

Eski Moskova Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi ve Rusya uzmanı Aydın Sezer, İş Bankası ve Denizbank’ın aldığı bu kararı TASS’a şöyle değerlendirdi:

“Bu kararların Erdoğan’ın ABD gezisiyle bir ilgisi olmadığını düşünüyorum. Bu bankalar zaten Ruslardan gelen tüm taleplere oldukça ihtiyatlı yaklaşıyorlardı. Batı’dan gelen tehditler karşısında, Batı sistemi ile ilişkilerinin mali portesine bakarak önlem almışlardır. Zira, netice itibarıyla kâr amacı güden özel sektör bankaları bunlar. Bu kararların turizm sektörü ve ticarete olumsuz yönde etkisi olacaktır. Ancak, kamu bankalarının hâlâ (henüz) devrede olması bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırabilecektir. Türkiye’nin doğalgaz bedelini ruble ile ödemeye başlayacak olmasının beklendiği bu günlerde, bu karar oldukça enteresan bir gelişmedir.”

ABD’den iş dünyasına yaptırım mektubu

ABD Hazine Bakanlığı geçen ay, aralarında Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) de olduğu bir grup işletmeciye Ruslarla ticari ilişkilerini sürdürmeleri halinde kendilerine yaptırım uygulanabileceğini belirten bir mektup göndermişti.

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise iş dünyasında mektup nedeniyle oluşan endişeleri “anlamsız” olarak nitelendirmişti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.