Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den TÜSİAD’a: “Yaptırım uygulanan Rus şirketleri ile çalışmayın”

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı ülkeler tarafından Moskova’ya uygulanan yaptırımlara katılmadı. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo’nun Türk şirketlerine Batı yaptırımlarına maruz kalan Rus iş insanları ve şirketler ile iş yapmamaları konusunda uyarıda bulunmak için bir mektup gönderdiği ortaya çıktı. Mektup gönderilenler arasında Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) da bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş’ın 20 Ağustos’ta ABD’li mevkidaşı Wally Adeyemo ile telefonda görüştüğü ve Adeyemo’nun Elitaş’a “Rusya, Ukrayna’ya açtığı savaşa karşı uygulanan yaptırımları aşmak için Türkiye’yi kullanmaya çalışıyor” uyarısında bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bu açıklamadan günler sonra Adeyemo’nun Türkiye’yi yazılı olarak da uyardığı belirtildi.

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wall Adeyemo, yazdığı mektupta, yaptırımlara tabi tutulan Rus şirketleri ile yapılabilecek potansiyel işbirliklerine karşı Türk şirketlerini uyardı. Adeyamo’nun mektubunda, Türk şirketlerinin yaptırımlara maruz kalan Ruslarla iş yapmasının ABD’nin kendilerine yaptırım uygulanmasıyla sonuçlanacağı da vurgulandı.

Konuya dair WSJ’ye konuşan bir kaynak, söz konusu mektubun Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ne (TÜSİAD) de gönderildiğini belirtti.

Wally Adeyemo

Mektupta şu ifadeler yer aldı:

“ABD’nin uyguladığı yaptırımlara maruz kalan kişi ve kuruluşlara destek gösteren herkes yaptırımlara maruz kalır. Türk bankaları yaptırım uygulanan Rus bankalarıyla, aynı ABD bankalarıyla olduğu gibi bir ilişki kuramaz. Lütfen, yaptırım uygulanan Ruslarla ilişki kurulmasının Türk finans kurumlarını ve şirketlerini yaptırım riskiyle karşı karşıya bıraktığı bilinsin.”

Gazete konuya dair Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtiklerini fakat Ankara’nın herhangi bir yanıt vermediğini de belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.