Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzayda en uzun süre kalan kozmonot Valeri Polyakov hayatını kaybetti

Uzayda en uzun süre kalma rekorunu kıran ve “Sovyetler Birliği’nin kahramanı” olarak nitelendirilen Rus kozmonot Valeri Polyakov, 80 yaşında hayatını kaybetti.

Uzayda en uzun süre kalma rekorunu elinde bulunduran Rus kozmonot Valeri Polyakov, 80 yaşında yaşamını yitirdi. Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos’tan yapılan açıklamada, Polyakov’un ölümünün nedeni belirtilmedi.

Polyakov, 1994-1995 yılları arasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) kontrolündeki Mir uzay istasyonunda 437 gün geçirdi, 22 Mart 1995’teki geri dönüşüne kadar Dünya’nın yörüngesinde 7 binden fazla tur attı.

Polyakov, Mars’a uzun bir yolculuk yapılması halinde insanların zihinsel ve fiziksel sağlıklarının nasıl korunabileceği üzerine çalışabilmek için 14 ay boyunca uzayda kaldı. Polyakov’un uzay yolculuğu, uzun süreli uzay yolculuklarında insanların bilişsel işlevinde herhangi bir bozukluk meydana gelmediğini ortaya koydu.

Valeri Polyakov kimdir?

1942’de Moskova’ya bağlı Tula’da doğan Polyakov, tıp eğitimini tamamladıktan sonra kozmonotluk eğitimi aldı. İlk görevine 1988’de gönderilen Polyakov, uzayda toplam sekiz ay geçirdi. 1994’teki uçuşu ile birlikte 14 ay uzayda kalan Polyakov, en uzun süre uzayda kalan kozmonot olarak tarihe geçti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.