İlk Türk astronot Alper Gezeravcı dünyaya geri döndü

Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve AX-3 mürettebatını taşıyan Dragon kapsülü atmosfere girdikten kısa süre sonra paraşütlerle okyanusta belirlenen noktaya indi. Kapsülün inişinin ardından başarıyla kapsülden çıkarıldı.

Dönüş tarihleri, inişin yapılması planlanan Florida açıklarındaki hava koşulları nedeniyle daha önce birkaç kez Alper Gezeravcı ve ekibi bugün (9 Şubat 2024) TSİ 16.30 sıralarında okyanusa indi.

Uzayda 18 gün kalan Alper Gezeravcı ve ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrıldıktan iki gün sonra dünya atmosferine girdi. Kapsül atmosfere girdikten sonra açılan paraşütleriyle kısa sürede iniş noktasına vardı.

İnişin ardından botlarla müdahale noktasına yaklaşan kurtarma ekipleri, kapsül etrafındaki çalışmalarının ardından aracı kurtarma gemisine yerleştirdi. Gemide yaklaşık yarım saat süren çalışmanın ardından Ax-3 ekibi uzay aracından başarıyla çıkarıldı.

Gezeravcı ve Ax-3 (Axiom Mission 3) ekibi sağlık kontrolünün ardından Houston’a gidecek ve orada daha kapsamlı bir sağlık prosedürünün ardından bir süre de karantinada kalacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Birçok Gezeravcıları uzaya göndereceğiz”

Antalya’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezeravcı’nın dönüşüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Güzel gitti, güzel geldi. Şimdi Türkiye’ye de inişini bekleriz. İnşallah daha birçok Gezeravcı’ları uzaya Türkiye olarak göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

Yolculuk 19 Ocak’ta başladı

Gezeravcı ve beraberindeki üç astronot, SpaceX’in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyan Falcon-9 roketiyle birlikte Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 19 Ocak’ta saat 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatıldı. Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından 20 Ocak’ta TSİ 13.40’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi.

Gezeravcı ve diğer üç astronotun bulunduğu Ax-3 misyonunu uzaya taşıyan roketlerin sahibi olduğu SpaceX şirketi ise dünyanın en zengin insanlarından Elon Musk’a ait. Astronotlarının SpaceX aracıyla uzaya çıkabilmesi için Türkiye Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı, SpaceX’e 55 milyon dolar ödedi. Bu fiyat nedeniyle Gezeravcı’yla “uzay turisti” yakıştırmaları da yapıldı. Öte yandan bu fiyat SpaceX’in uzaya gönderdiği astronotlar için aldığı standart ücrete tekabül ediyor.

Uzayda hangi deneyler yapıldı?

Gezeravcı, ISS’de kaldığı 14 gün boyunca Türk bilim insanlarının araştırmaları için 13 farklı deneyi gerçekleştirdi.

MİYELOİD” deneyiyle galaktik kozmik radyasyonun, yer çekimi değişikliklerinin ve uzayda kalış süresi boyunca maruz kalınan diğer zorlu faktörlerin, astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediği araştırıldı. “MİYOKA” deneyiyle ise Uzay ve savunma sanayisine kurşunsuz lehimleme alanında bilgiler edinildi.

Uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasında önemli katkı sunması beklenen “UYNA” deneyi, Yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran “MESSAGE” deneyi, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan “gMETAL” deneyi, Tuz Gölü’nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran “EXTREMOPHYTE” deneyi gerçekleştirdi.

Bunların yan sıra “PRANET“, “CRISPR-GEM“, “UzMAn“, “ALGALSPACE“, “VOKALKORD” ve “OKSİJEN SATURASYONU” deneleriyle uzay yaşam destek sistemlerinden yapay zeka desteğiyle verilen havanın düşük yer çekiminde etkilerine kadar geniş yelpazede bir araştırma programı yürütüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.