Katar’ın ev sahipliği yapacağı Dünya Kupası’na 60 gün kaldı. Al Bayt Stadyumu’nun inşaatında çalışan göçmen işçiler yoksulluk ve sefalet içinde yaşıyor. Ülkelerindeki acentelere yasadışı ücretler ödediklerini söyleyen işçiler, iş değiştirememekten de şikayetçi.
Guardian gazetesi, Dünya Kupası’na iki ay kala Katar’daki Al Bayt Stadyumu’nun inşaatında çalışan göçmen işçilerle konuştu. İşçiler, görkemli stadyumun bakımı için çalışırken kendi ülkelerindeki acentelere yasadışı ücretler ödediklerini ve yoksulluk içinde yaşadıklarını söylüyor.
60 bin kişilik kapasiteye sahip Al Bayt Stadyumu, Katar’ın en görkemli ve en büyük stadyumu. Katar, Dünya Kupası’na hazırlanırken, Al Bayt Stadyumu’ndaki inşatta çalışan ve çevresindeki yeşil alanı korumak için çalışan işçiler oldukça kötü ortamda yaşıyor.
İşçiler, ülkelerindeki acentelere yasadışı ücretler ödüyor
Devlete bağlı Supreme Committee for Delivery and Legacy (SC), Dünya Kupası gibi turnuvaların Katar’daki ve bölgedeki birçok işçinin yaşam koşullarını iyileştirmeye yardımcı olacağını öne sürüyor ancak Guardian’ın ulaştığı kaynaklar bunun doğru olmadığını gösteriyor.
Gazetenin görüştüğü Bangladeli, Nepalli ve Hindistanlı tüm işçiler, işlerini güvence altına almak için kendi ülkelerindeki acentelere yasadışı ücretler ödemek zorunda kaldıklarını söylüyor.
İşçilerin iş değiştirmesine izin verilmiyor
Görüşülen işçilerin çoğu saatte yaklaşık 1 sterlin maaş alıyor. Katar’da yemek ve konaklama Al Sulaiteen Tarım ve Sanayi Kompleksi (SAIC) tarafından karşılansa da işçiler aldıkları ücretin kendilerine yetmediğini ve kendilerinden alınan yasadışı ücretler nedeniyle borçlarını da ödeyemediklerini anlatıyor.
Katar, 2020’de göçmen işçilerin iş değiştirmesini engelleyen yasayı kaldırmayı vaat etmişti ancak işçiler SAIC’in kendilerini serbest bırakmadığını ve iş değiştiremediklerini söylüyor. İşçilerden biri Guardian’a verdiği demeçte, “Şirket ayrılma izni vermeyecek. Sadece eve gidip vizenizi iptal edip tekrar başvurduğunuzda iş değiştirebilirsiniz” diyor. Yanlarındaki başka bir işçi ise gülerek şu ifadeleri kullanıyor:
“İş değiştirebilseydik herkes giderdi!”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İşçiler, vardiya bitiminden sonra kirli ve daracık kulübelere götürülüyor
İşçiler, vardiyalarının sonlarında stadyumdan 40 dakika uzaklıktaki çöl kenarında bulunan bir çiftliğe götürülüyor. İşverenlerine ait olduğu belirtilen bu çiftlikte işçiler, seraların arasındaki küçük kulübelerde yaşıyor.
Tek kişilik yatağa sahip bazı kulübelerde üç veya dört işçi; ranzalı kulübelerde ise beş veya altı işçi barınıyor. Guardian tarafından görüntülenen bu kulübelerin hepsi sıkışık ve kirliyken, odalarda cam bulunmuyor. Su şişeleri, mutfak araç-gereçleri ve kişisel tüm eşyalar yatakların altına sıkıştırılmış şekilde duruyor.
SAIC yorum talebine yanıt vermedi
SAIC yorum talebine, “Çalışanlarımız için kalıcı sosyal değişiklikler sağlamak, çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için Dünya Kupası’nın kullanma taahhüdüne sadık kaldık” diyerek yanıt verdi.
FIFA, SAIC çalışanları tarafından ortaya atılan iddialarla ilgili olarak yetkililerle temas halinde olduğunu bildirdi. SAIC ise yorum taleplerini yanıtsız bıraktı.
Kaynak: Guardian
Derleyen: Burak Siperli