Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin Rusya’da kısmi seferberlik ilan etti, Google’da “Rusya’dan nasıl kaçılır” aramaları rekor kırdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da “kısmi seferberlik” ilan etti. “Batı, Rusya’yı yok etmeye çalışıyor” diyen Putin, Ukrayna’da işgal ettikleri toprakların güvenliğini sağlamak için böyle bir karar aldıklarını söyledi.

Bir televizyon konuşması ile halka seslenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Batı, Rusya’yı yok etmeye çalışıyor” diyerek ülkede kısmi seferberlik ilan etti. Buna göre askeri eğitimi olan kişiler orduya çağrılacak ve seferberliğe katılan tüm Ruslar asker statüsünde olacak.

Vladimir Putin

“Hedefimiz Donbas’ı kurtarmak” diyen Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde savaşan tüm gönüllü savaşçıların Rusya Silahlı Kuvvetleri üyeleriyle aynı haklara sahip olacağını duyurdu.

“Bize nükleer silahlarla şantaj yapanlar bilsinler ki rüzgâr terse dönebilir”

Batı’nın Ukrayna ve Rusya arasında bir barış olmasını istemediğinin altını çizen Putin, Batı ülkelerinin Rusya’yı nükleer silahlar ile tehdit ettiğini söyledi ve şöyle konuştu: “Yanıt verecek bir sürü silahımız var, bu bir blöf değil. Bize nükleer silahlarla şantaj yapanlar bilsinler ki rüzgar terse dönebilir.”

Ukrayna’yı neo-Nazilerin yönettiğini öne süren Putin, Rusya’nın işgal ettiği bölgelerde yaşayan kişilerin Rusya’ya katılmak için referandum düzenleme isteklerine de değindi. Putin, “Bu insanları destekliyoruz” dedi.

Putin ayrıca Rusya’da silah üretiminin artırılması için daha çok kaynak ayrılması talimatını verdi.

Rusya Devlet Duması da dün (20 Eylül) alelacele toplanarak Ceza Yasası’na “seferberlik”, “sıkıyönetim” ve “savaş zamanı” kavramlarının alınmasını oybirliği ile onayladı. Söz konusu yasaya göre seferberlik dönemi işlenen suçların cezaları ağırlaştırıldı. Örneğin çağrılmasına rağmen orduya katılmayan, ordudan firar eden ve gönüllü olarak Ukrayna’ya teslim olan Rus vatandaşları yıllarca hapis cezasına çarptırılabilecek.

“Rusya’dan nasıl kaçılır?”

Google Trends verilerine göre Duma’nın geçirdiği yasanın ardından “Rusya’dan nasıl kaçılır?” araması yapan Rusların sayısı neredeyse dört kat arttı. 

Seferberlik ihtimalinin ardından da dün pek çok Rus vatandaşı havalimanlarına akın etmiş ve Moskova-İstanbul seferlerinin uçak biletleri 30 bin liraya kadar yükselmişti.

Pegasus Havayolları’nın 21 Eylül Çarşamba günü Moskova-İstanbul uçuşlarında yer kalmadı. 22 Eylül Perşembe için ise 14 seferin yalnızca bir tanesinde yer bulunuyor. Bu seferin biletleri 29 bin liranın üzerinde bir fiyattan satılıyor.

Türk Hava Yolları’nın yarınki seferinin biletleri ise 40 bin liranın üzerine çıkmış durumda.

Kaynak: Reuters, Telegraph

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.