Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (142): Terim belgeselinde yer almamasıyla şaşırtan beş kişi

Netflix platformu tarafından çekilen ve Fatih Terim’in hayatını anlatan “Terim” belgeseli 15 Eylül’de yayınlandı. Belgeselde yer alması beklenen fakat mikrofon uzatılmayan beş kişiyi Hasan Hüseyin Alimoğlu sizin için derledi.

Netflix’in çok ses getiren “Terim” belgeseli birçok açıdan yetersiz bulundu. Fatih Terim gibi güçlü bir figürün belgeselini çekiyorsanız, belgeselin karanlıkta kalan birçok konuyu aydınlatmasını, bu mümkün olmuyorsa dahi tartışmalı konularda iki tarafa da mikrofon uzatılmasını beklersiniz. Milan dönemi, Ünal Aysal ile yaşadığı sıkıntı, 2016’da milli takımda yaşanan prim kavgası ve oyuncular ile yaşadığı sorunlar, Mustafa Cengiz döneminde yönetimle medya önünde yaşadığı polemikler ve son olarak Burak Elmas ile el ele başladığı projenin altıncı ayında takımdan gönderilmesi… Bütün bu olayları Terim’in penceresinden izliyoruz. Belgeselin bu kısmı o kadar eksik kalmış ki birçok Galatasaraylı veya Terim hayranı, dört bölümün sonunda şu ortak cümleyi kuruyor: Bilmediğim hiçbir şey öğrenmedim!

“Terim” belgeselinde yer alsaydı, yaşanan olaylara başka pencereden bakıp böylesi önemli bir figürün hakkında daha net bilgilere sahip olmamızı sağlayacak beş ismi yazdım. Çünkü Fatih Terim’in de belgesel teklifini neden kabul ettiğini açıkladığı gibi, “Onu, onla yaşayanlara bir hatıra bırakmak” ise hocanın amacı, olayları daha net öğrenmeli, Terim’i daha iyi tanımalıydık.

5) Beyefendiler Masası’ndan bir isim

Belgeselin belki de en iyi bölümü Fatih Terim’in İtalya yıllarının anlatıldığı üçüncü bölüm. Terim’in İtalya’da başardıkları, İtalya’daki insanlar için Terim’in ne anlama geldiği, Fiorentina ve Milan’dan ayrılış süreçleri diğer bölümlerin yüzeyselliğine nazaran daha derinlemesine incelenmiş ancak bu bölümün de eksikleri var.

Terim’in Milan’dan ayrılışında oyuncuların rolü olduğu, “Beyefendiler Masası”nın Terim’i kabul etmediği ve aralarında çıkan gerilim sonucunda Terim ile yolların ayrıldığı uzun yıllardır konuşulagelen bir iddia. Belgeselde de bu iddiadan bahsedilse de Beyefendiler Masası’ndan kimsenin konuşmaması ciddi bir eksiklik. Hele ki yazdığı kitap Türkiye’de hayli ses getiren Andrea Pirlo’ya, burnumuzun dibinde, Fatih Karagümrük’te çalışıyorken belgeselde hiç yer verilmemiş olması büyük eksiklik. Yıllardır konuşulan bu iddianın taraflarından olayı dinlemek belgeseli epey zenginleştirirdi. Yıllardır söz edilen bu sansasyonel olayı taraflarından sadece birinden dinlemek, Terim’i gelecek nesillere anlatmak amacıyla çekilen bir belgesel için eksi puan.

4) Ünal Aysal

İki sene üst üste şampiyon olan, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynayan ve çeyrek finalde Real Madrid’i evinde yenmesine rağmen deplasmandaki skor neticesinde elenen Galatasaray, 2013’te Fatih Terim ile yollarını ayırdı. Kaos dolu puslu bir konuyu sadece Terim ve ona yakın isimlerden dinliyoruz. Olayın tek pencereden anlatılması diğer taraflara ve kamuoyuna büyük haksızlık. Bu büyük ayrılışın perde arkasını, maalesef Ünal Aysal yönetimi veya Yıldırım Demirören cephesinden dinleyemiyoruz.

Gerçekten telefonlara çıkılmadı mı, aralarında ne geçti, Terim milli takım ile ne zaman, hangi şartlarda anlaştı? Hiçbir cevap alamadan kapatıyoruz bu bölümü de. Belki Terim’in antrenörlük hayatının en kritik ayrılığını yine sadece Terim’den dinliyoruz.

3) Hasan Şaş

Fatih Terim’in hemşerisi, 1998 yılında Ankaragücü’nden bizzat transfer ettiği, Galatasaray’da göreve geldiği 2011 ve 2017 yıllarında yardımcısı olarak görev verdiği Hasan Şaş belgeselde yer almıyor. Şaş, Terim’in antrenörlük hayatında büyük öneme sahip. 2020 yılında Fatih Terim’e teşekkür etmeden takımdan ayrılan Hasan Şaş, bugüne kadar sessizliğini korudu. İddialara göre Terim, Hasan Şaş’ı taktik toplantılarına çağırmamaya başladı ve Hasan Şaş da bunun ardından kulüpten istifa etti.

Belgeselde hiç sözü edilmeyen Hasan Şaş’ın Fatih Terim hakkında anlatacağı hayli şey olduğunu tahmin etmek zor değil. Bu noktada belgesele katılanların Terim tarafından tercih edildiği kuşkusu akıllara geliyor ancak Netflix’in resmi sitesinde yer alan Banu Yelkovan’ın röpöotajına göre Terim, kimin konuştuğunu ve ne konuştuğunu bilmiyor. 

2) Burak Yılmaz

Hiç şüphe yok ki Türkiye Milli Takımı’nda 2016’da yaşanan kriz, futbol tarihimizin en kaos dolu günleriydi. Terim ve araları her zaman çok iyi olan Burak Yılmaz, Arda Turan, Selçuk İnan, Caner Erkin ve Gökhan Gönül gibi oyuncular arasında yaşanan bu soğuk savaş, ekranları başında EURO 2016’yı merakla bekleyen milyonları büyük hayal kırıklığına uğratmıştı.

Hayal kırıklığına uğratan durum gruptaki performansımız değildi. Milli takım Hırvatistan ve İspanya’ya mağlup olup Çekleri geçmeyi başarmıştı. İtalya, İrlanda’yı mağlup etmeyi başarsaydı milliler gruptan çıkabilecekti ancak olmadı, İrlanda maçtan 1 puanla ayrılmayı başardı. Açıkçası bugün baktığımızda geçmişe bakıp üzüldüğümüz nice maç, nice kaçan gol, nice yenen gol var ama kimsenin EURO 2016’da gruptan çıkamamış olmamıza üzüldüğünü sanmıyorum. Çünkü ne kadar erken elensek o kadar az rezalet çıkacağını düşünüyorduk. Kampta çıkan kavga iddiaları, hoca ve bir grup futbolcunun arasında yaşanan gerilim ve daha da fenası Türkiye halkı tarafından sadece duygusal yaklaşılan milli takımda dönen prim iddiaları… Korkunç günlerdi!

Turnuva sonrası küslükler ve gerilim sürdü. Sonrasında Arda, bir Başakşehir maçı sonrası Terim’in elini öptü ve barıştılar. Sonrasında kendilerinden yaşananlara dair bir açıklama duymamız mümkün olmadı. Ancak o dönem Arda Turan’ın yanında olan Burak Yılmaz, sonrasında ne Arda Turan ile ne de Fatih Terim ile yakınlaşmadı. En azından kamuoyuna yansıyan bir gelişme olmadı. Bu olayın belki de en sessiz tanığı, kaosun merkezindeki isim Burak Yılmaz bu belgeselde mutlaka olmalı ve 2016’da yaşananları anlatmalıydı. 

1) Burak Elmas 

Fatih Terim, belgeselinde üstünkörü söz edildiği gibi birçok yönetimle karşılıklı sorun yaşayan bir figür. Kendisi de onunla çalışmanın pek kolay olmadığını açık yüreklilikle ifade ediyor zaten. Faruk Süren, Cecchi Gori, Ünal Aysal ve Mustafa Cengiz gibi birçok başkan ve yönetici ile sorun yaşayan Terim son olarak, Burak Elmas ile de ihtilaf yaşamıştı. Elmas’ın başkanlık vaadi olarak seçimde ciddi koz olarak kullanılan Terim’in Elmas ile birlikteliği sadece altı ay sürdü. Terim ile Elmas üç yıllık bir proje üzerinde anlaştılar ancak saha içerisinde gelen başarısız sonuçların ardından Terim ile yollar ayrıldı. Saha içi sorunlar ana neden miydi yoksa bir bahane mi oldu bilmiyoruz. Burak Elmas veya Elmas cephesinden herhangi bir isim belgeselde söz alsaydı bu noktaları öğrenme fırsatımız olabilirdi. 

Hal böyleyken Pirlo’yu, Hasan Şaş’ı, Ünal Aysal’ı, Burak Yılmaz’ı ve Burak Elmas’ı; Terim hakkında konuşturamayan Netflix’e şu soru sorulabilir: Türk futbol tarihinin en güçlü figürüne belgesel çekiyorsunuz neden sıradan televizyon kanallarının dahi yapabileceği basitlikte ve özensizlikte bir işe girişiyorsunuz?

Medyascope Spor Servisi editörü Doğa Üründül’ün “Terim” belgeseli ile ilgili köşe yazısı:

Yazan: Hasan Hüseyin Alimoğlu

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.